Zwarte bonen

Hier vertellen wij je alles over Zwarte bonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Zwarte bonen.

Gebruik van Zwarte bonen

Zwarte bonen

Zwarte bonen uit blik kunt u direct in het gerecht gebruiken. Gedroogde zwarte bonen moet u eerst weken. Hiervoor doet u de bonen in een kom met ruim koud water. De bonen zullen uitzetten. Afhankelijk van de informatie op de verpakking, zult u de bonen ongeveer 8 tot 12 uur moeten laten weken. Laat de bonen uitlekken in een zeef. Gooi het weekwater weg, er zullen gasvormende stoffen in zitten. Zwarte bonen worden veel in Mexicaanse en Spaanse gerechten gebruikt. Ze combineren goed met andere groenten, tortillachips en rijst. U kunt van zwarte bonen ook soep maken of puree. Zwarte bonen kunnen gebruikt worden in een salade of in eenpansgerechten.

Zwarte bonensaus kan in veel Aziatische gerechten gebruikt worden. Ze kan goed gecombineerd worden met pekingeend en ander gevogelte. De saus smaakt ook goed als dipsaus bij inktvis. De saus is verassend lekker bij ossenhaas.

  • P. VulgarisLatijnse naam
  • gedroogde bonen of bonen in blik: > jaar, saus: 6 wekenHoudbaarheid
  • zwarte bonen, zwarte kidneybonenSoorten
  • PeulvruchtenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Zwarte bonen

Zwarte bonen komen voornamelijk uit BraziliŽ. Daar worden de bonen feijao genoemd. Ze zijn niet helemaal zwart van kleur. Er zit een klein wit oogje op. Amerikaanse ?black-eyed? bonen hebben daarentegen een zwart oogje. Ander zwarte bonen soorten zijn de ?black beans?. Soms worden met ?black beans?ook zwarte kidneybonen bedoeld. Er zijn ook kleinere zwarte boontjes, die ook ?turtle beans? of ?schildpadboontjes?worden genoemd. De zwarte bonen uit Mexico worden ?freijoles negros? genoemd. Maar je kunt zo ook ?gewoon? Mexicaanse bonen noemen. Ten slotte zijn er ook zwarte Spaanse bonen.

Zwarte bonen zijn verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt. Je kunt zwarte bonen ook kopen in de reformwinkel of in een toko. U kunt de bonen over het algemeen kant-en-klaar in blik kopen of gedroogd. Gedroogde bonen bewaart u in een luchtdichte bus meer dan een jaar. In een (ongeopend) blik zijn ze soms zelfs wel meerdere jaren houdbaar.

Bonen zijn zeer voedzaam. Ze vormen een ideale bron van vezels, eiwitten en meervoudige koolhydraten. Ze zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Daarom passen bonen goed in een vegetarische maaltijd.

Zwarte bonensaus is verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt of bij de toko. Het is meestal een licht pikante saus in een fles of in een zakje. De saus komt oorspronkelijk uit China en past daarom in veel Chinese gerechten. De saus heeft meestal een basis van zwarte bonen, knoflook, uien en chilipeper. U kunt de geopende fles het beste bewaren in de koelkast. Dan is ze ongeveer zes weken houdbaar. Raadpleeg voor de exacte houdbaarheid de informatie op de fles. Er is zwarte bonensaus die kant-en-klaar in roerbakgerechten gebruikt kan worden.

Enkele gebruiksvormen van Zwarte bonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Zwarte bonen