Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Vermicelli

Hier vertellen wij je alles over Vermicelli. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Vermicelli.

Gebruik van Vermicelli

VermicelliVermicelli wordt in Nederland vooral gebruikt als ingrediënt in heldere groente- of kippensoep of in de tomatensoep. In de Aziatische keuken wordt gewone en rijst vermicelli als ingrediënt voor soepen, roerbakschotels en salades gebruikt. China en Zuid-Oost-Azië maakt veel gebruik van de rijst vermicelli. Er kunnen hele lekkere zoete desserts met vermicelli gemaakt worden. Vermicelli is snel klaar, het heeft maar een paar minuten kooktijd nodig. U kunt vermicelli kant-en-klaar in de soep strooien en even meekoken.

 • meerdere jarenHoudbaarheid
 • vermicelli van tarwe en vermicelli van rijstSoorten
 • PastaCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Vermicelli

Vermicelli is een pastasoort die dunner is dan spaghetti. Het Italiaanse woord “vermicelli” betekent in het Nederlands vertaald “kleine wormen”. De vermicelli die gemaakt wordt van tarwe komt oorspronkelijk uit Italië. Toch kwamen de Aziaten met een zelfde soort vermicelli, eveneens gemaakt van tarwe. Daarnaast kennen zij een variant die gemaakt wordt van rijst.

De ragdunne spaghettisliertjes werden al in de 14e eeuw gebruikt in de Italiaanse keuken. Men gaf er verschillende namen aan. In Bologne werden ze “orati” genoemd, in Venetië “minutelli”, in Mantua “pancadelle” en in Reggio “fermentini”. Het eerste recept voor vermicelli is gevonden in het Italiaanse kookboek “De arte Coquinaria per vermicelli e maccaroni siciliani” (De Kunst van het koken van Siciliaanse Macaroni en Vermicelli). De auteur van het boek is de beroemde Italiaanse maestro Martino da Como.

Maar vermicelli vindt niet alleen zijn oorsprong in Italië. In Zuid en Oost Azië kende men eveneens de ragdunne noedels. Het verschil is dat deze dunne vermicelli is gemaakt van rijst. Maar ook in de Aziatische keuken kent men de vermicelli die gemaakt wordt van tarwe in plaats van rijst. In Egypte wordt vermicelli eerst bruin gefrituurd in olie of boter en dan met rijst en water gekookt. De vermicelli wordt daar “she’reya” genoemd. In Somalië doen ze hetzelfde met de vermicelli. Ook hier wordt de vermicelli bruin gebakken met boter. Dan wordt er water, suiker en kardemom aan toegevoegd, waardoor de vermicelli zacht weekt. In India voegen ze aan hetzelfde gerecht room of melk toe. In Somalië eten ze het als bijgerecht bij een schaal met Somalische gekruide rijstgerechten.

Vermicelli vindt u in alle supermarkten. Vermicelli wordt verpakt in doosjes of in plastic zakken. De gedroogde vermicelli is heel lang houdbaar. De exacte informatie over de houdbaarheid van de vermicelli vindt u op de verpakking. Bewaar vermicelli in een afgesloten bus op een droge plaats.

Enkele gebruiksvormen van Vermicelli

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met VermicelliInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven