Penne

Hier vertellen wij je alles over Penne. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Penne.

Gebruik van Penne

Penne wordt geserveerd met pasta sauzen. Penne rigate is erg geschikt voor de rijke, dikkere sauzen. Penne is door haar vorm en structuur ook een prima pastasoort in maaltijdsalades. Penne wordt al dente gekookt. Dat wil zeggen dat hij helemaal gaar moet zijn, maar nog wel voldoende stevig. De Penne moet hiertoe in ruim water worden gekookt. Reken op 1 liter water voor 100 gram pasta. Voor het hoofdgerecht is een portie van 75 tot 100 gram pasta per persoon een goede portie. Eventueel kan zout worden toegevoegd aan het water en sommigen prefereren wat citroensap. Doe de pasta pas in het water als deze flink kookt. Breng het water dan opnieuw aan de kook en voeg een scheutje olie toe om plakken van de pasta en overkoken van het water te voorkomen. Draai het vuur zo laag dat het water wel blijft koken, maar niet kan overkoken. Roer de pasta enkele malen door met een vork. Kook de pasta zonder deksel op de pan. Lees op de verpakking hoe lang de pasta moet koken. Giet de pasta af in een vergiet. Roer eventueel een klontje boter of scheutje olie door de Penne.

  • PenneLatijnse naam
  • in droge vorm meer dan een jaar, koelvers: zie verpakkingHoudbaarheid
  • penne rigate, penne lisceSoorten
  • PastaCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Penne

Penne is pasta, gemaakt in de vorm van langwerpige buisjes die meestal schuin zijn afgesneden. Penne is een Latijnse benaming. Het is de meervoudsvorm van het Italiaanse woord Penna. Dit woord betekent in het Latijn ‘veer’. Er zijn twee verschillende soorten Penne. Bij de Penne rigate is de buitenkant geribbeld. Bij Penne lisce is de buitenkant glad. In Italië kennen ze op deze twee soorten ook weer varianten. Pennoni, wat in het Italiaans ´grote stekels´ betekent, is een brede versie van Penne rigate. Voor de Penne lisce bestaat ook een brede versie. De Italianen noemen deze Penne ´Mostaccioli´. Dit betekent ´kleine snor´. Naast deze varianten is er ook een soort Penne met een vorm bestaand uit lange buizen, genaamd Ziti. Penne wordt net als alle andere soorten Italiaanse pasta gemaakt van grof gemalen meel van een zogenaamde ´harde´ tarwesoort, durum tarwe. Dit meel wordt met water en een beetje zout met de hand of machinaal gekneed tot een deeg. Dit deeg wordt in allerlei vormen gesneden, gedraaid en gestoken tot de gewenste vorm. Daarna wordt het deeg gedroogd. Soms worden additieven gebruikt om het deeg een kleur te geven. Penne is in de meeste supermarkten het hele jaar door koelvers verkrijgbaar of in gedroogde vorm. De verse pasta heeft een beperkte houdbaarheid. De houdbaarheidsdatum wordt op de verpakking vermeld. De pasta moet tot gebruik in de koelkast worden bewaard. Droge pasta kan zeer lange tijd bewaard worden. Berg de pasta bij voorkeur op in een goed afgesloten bus op een droge plaats.

Enkele gebruiksvormen van Penne

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Penne