Frituurolie

Hier vertellen wij je alles over Frituurolie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Frituurolie.

Gebruik van Frituurolie

Frituurolie is olie om in te frituren. Het is een gele, transparante vloeistof die wordt verpakt in (meestal) doorzichtige plastic flessen. Zowel snacks (kroketten, loempia’s, frikadellen, etc.) als patat, groenten en vis kunnen worden gefrituurd in frituurolie.

Algemene informatie over Frituurolie

Frituurolie is een vloeibaar bakproduct, gemaakt van plantaardige oliën, waarin allerlei producten kunnen worden gefrituurd. Frituurvet is de vaste vorm om in te frituren. Frituren kan worden gedaan in een elektrische frituurpan, maar ook in een gewone pan op een fornuis waar een laag olie in wordt gedaan. Er kan zo’n 5 tot 7 keer worden gefrituurd in dezelfde olie, daarna wordt aangeraden om het te vervangen. Ook moet het worden ververst als het een sterke geur of smaak heeft, donker en stroperig wordt en walmt of schuimt.

Frituren is een kooktechniek waarbij etenswaren in verhitte olie of vet worden gebakken. De olie is tussen de 160 en 190 graden Celsius. Door de hitte krijgt het voedsel een krokante korst. In frituurolie worden bijvoorbeeld friet, snacks en vis gebakken, maar ook (vooral aan het einde van het jaar) oliebollen en appelbeignets. Het wordt afgeraden om grote stukken vlees te frituren: de buitenkant wordt dan snel hard, terwijl het in het midden nog niet gaar is. Beter is, als vlees in de frituur gaat, dit in kleinere stukjes te doen.

Frituurolie is volgens het Voedingscentrum minder ongezond dan hard frituurvet, omdat olie veel onverzadigde vetten bevat. Hard frituurvet is minder geschikt omdat het veel verzadigde vetten bevat. Het logo Verantwoord Frituren geeft aan of een horecazaak vloeibaar frituurvet gebruikt.

Het wordt afgeraden om oude en gebruikte frituurolie aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan namelijk oxideren, ranzig worden en PAK’s (kankerverwekkende stoffen die ontstaan bij verbranding van voedsel) ontwikkelen. Ook is het niet aan te raden om extra vierge olijfolie te gebruiken bij het frituren, want boven de 175 graden Celsius kunnen daarin ook schadelijke stoffen ontstaan.

Tegenwoordig wordt gebruikte frituurolie (en –vet) bewaard om grondstoffen uit terug te winnen. Door frituurolie te gebruiken voor toepassingen als biobrandstof, komen er minder schadelijke stoffen in het milieu. Horecazaken en particulieren kunnen hun gebruikte frituurvet (tegen een vergoeding) inleveren bij inleverpunten. 

Enkele gebruiksvormen van Frituurolie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Frituurolie