Frituurvet

Hier vertellen wij je alles over Frituurvet. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Frituurvet.

Gebruik van Frituurvet

Frituurvet

Vul een friteuse niet te vol met frituurvet. Zo voorkomt men kans op spetteren, overbruisen of vlam in de pan. Over het algemeen dient u voor verantwoord frituren het frituurvet na acht keer frituren te verversen. Door verhitting worden namelijk steeds meer vetmoleculen afgebroken, waarbij koolstof atomen vrijkomen. U ziet dat aan de kleur van het frituurvet, deze wordt steeds donkerder. Voor verantwoord frituren geldt eigenlijk maar één temperatuur: 175 graden Celsius. Bij een lagere temperatuur nemen de snacks teveel vet op. Bak de snacks niet te donker en het liefst in één keer. Dep verse of ontdooide producten eerst droog en verwijder overtollig ijs. Dat helpt ook het spatten voorkomen. Frituur in kleine porties. Het frituurvet koelt anders te snel af. Verdeel de producten gelijkmatig over het frituurmandje.

  • ongeveer een jaar (zie informatie op de verpakking)Houdbaarheid
  • vloeibare en harde frituurvettenSoorten
  • Oliën en vettenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Frituurvetten

Frituurvet is, de naam zegt het al, vet dat geschikt is om in te frituren. Tegenwoordig is er veel kennis over de invloed van vetten waardoor men in staat is steeds betere producten op de markt te brengen die minder, weinig tot geen schade kunnen toebrengen aan de gezondheid. De vloeibare frituurvetten zijn tegenwoordig veelal rijk aan goede, onverzadigde vetzuren. Belangrijk is verstandig en verantwoord te frituren. Zo dient het frituurvet bijtijds vervangen te worden. Bij verhitting breken de vetmoleculen af waardoor er koolstofatomen vrij komen en in het vet achter blijven. Het frituurvet zal hierdoor steeds donkerder tot zwart kleuren. Daarnaast ontleedt het vet tot diverse afbraakproducten die uiteindelijk wel schadelijk voor de gezondheid kunnen zijn. De producten die gefrituurd worden komen vaak uit de diepvries. Het water uit diepvriesproducten zal zorgen voor een evenwichtsreactie in het frituurvet. De aanwezigheid van water bepaalt of een deel van de volwaardige vetten zijn gesplitst in glycerol en vetzuren. Dit veroorzaakt een muffe geur en de kwaliteit van het frituurvet gaat achteruit.

Hard frituurvet verliest aan populariteit omdat het meestal grote hoeveelheden verzadigde vetzuren bevat. Cafetaria?s bakken tegenwoordig dan ook voornamelijk in vloeibaar vet. Voor de consumenten thuis zijn er diverse vloeibare producten. De vloeibare frituurvetten hebben verschillende kwaliteiten. Zo is er tegenwoordig frituurvet, bereid met olijfolie. Er zijn frituurvetten die door bepaalde bestanddelen 50% langer gebruikt kunnen worden. Frituurvet is in iedere supermarkt verkrijgbaar. Naast kwaliteitsverschil is er ook een groot prijsverschil. Doorgaans zijn de harde frituurvetten goedkoper. Gebruikt frituurvet is niet langer dan een half jaar houdbaar, en dient na acht frituurbeurten vervangen te worden. Oud frituurvet kunt u het beste (goed afgekoeld!) in de oude fles teruggieten. Het hangt van de gemeente waar u woont af of u de fles in de afvalzak kunt dumpen. Sommige gemeenten hebben hiervoor een speciaal ophaaladres.

Enkele gebruiksvormen van Frituurvet

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Frituurvet