Sherry

Hier vertellen wij je alles over Sherry. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sherry.

Gebruik van Sherry

Sherry

In Nederland wordt sherry meestal gedronken als aperitief. Sherry wordt gedronken uit een sherry glas. De Fino en jonge Oloroso sherry behoren koel te worden geserveerd (ongeveer 10 graden Celsius). De oudere Oloroso, Amantillado en Palo Cortado dienen te worden geserveerd op 16 tot 18 graden Celsius. De Pedro Ximénez wordt geschonken op kamertemperatuur.

Sherry kan in diverse gerechten gebruikt worden. Ze smaakt goed bij vleesgerechten als ham en kip, maar ook in zoete gerechten, zoals cake of gebak. De sherry kan verwerkt worden in desserts. De wijn is een prima smaakmaker in de vleesjus of andere sauzen. Ook in koude sauzen kan de sherry een welkome aanvulling zijn, denk hierbij aan dipsauzen (met mayonaise of yoghurt als basis).

  • > een jaarHoudbaarheid
  • Amontillado, Fino, Manzanilla, Medium, Oloroso, Pale Cream, Palo Cortado, Pedro Ximénez, Cream SherrySoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Sherry

Sherry is een wijnsoort uit Spanje. Sherry kent ook andere benamingen, namelijk ?xeres?en ?xereswijn?. Sherry komt uit de Spaanse streek Jerez de la Frontera. Dit gebied ligt in het uiterste zuiden van Spanje: Andalusië. Sherry is een beschermde naam. Alleen wijn uit deze streek mag zich sherry noemen. De naam ?sherry?is de Engelse uitspraak van ?Jerez?.

Sherry is een unieke wijn. De eigenschappen die sherry heeft zijn in het bijzonder te danken aan de streek waaruit zij vandaan komt. De volledige naam van de streek is: Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda. Ten eerste is het klimaat van deze streek belangrijk voor de aparte smaak van de druiven die er groeien. In deze regio heerst het microklimaat. Een microklimaat kenmerkt zich door veel regen in de lente en herfst en veel wind in de zomer. De bodem in deze regio is zeer kalkrijk. Daarbij houdt de bodem veel vocht vast, waardoor de druiven ook in de zomer geen water tekort komen. De sherry wordt onder andere gemaakt van de Palomino druif. Deze druif groeit maar op weinig andere plaatsen dan in deze streek.

Sherry kan onderverdeeld worden in verschillende typen. De Amontillado is een droge sherry. Deze sherry heeft een amandelsmaak. Deze sherry heeft een alcoholpercentage tussen 16 en 20%. Fino is een lichte variant met een licht, frisse droge smaak (ook naar amandel). De sherry heeft een lichtgele kleur en een alcoholpercentage van 15%. Manzanilla is een kruidige sherry. Deze wijn smaakt droog en ziltachtig. De kleur is strogeel. Hij wordt gemaakt aan de Atlantische Oceaan. Deze sherry heeft een alcoholpercentage van 15%. Medium is een halfzoete sherry met een volle, aromatische notensmaak. Het is een blend van Fino en Pedro Ximénez. Deze amberkleurige sherry heeft een alcoholpercentage tussen de 15 en 17,5%. Oloroso is een droge, volle sherry. De kleur van deze sherry kan amber of mahonie zijn. Deze wijn bevat tussen de 17 en 22% alcohol. Pale Cream is een blend van Fino. Het is een lichtzoete wijn met een pittig aroma. De smaak is lichte noten en honingsmaak. Deze wijn bevat 17,5% alcohol. Pale Cortado is een combinatie van Oloroso en Amontillado. Deze wijn bevat 18 tot 20% alcohol. Een volle, krachtige, donkere sherry met een zeer zoete smaak is de Pedro Ximénez. Deze wijn heeft een aroma van rozijnen. (17,5% alcohol). Cream sherry heeft een fluweelzoete smaak. De kleur van deze wijn is bruin. De sherry smaakt naar noten en rozijnen. Het alcoholpercentage is tussen 15,5 en 20%.

Het is verstandig geopende flessen niet langer dan enkele dagen te bewaren. Met name delicate wijnen als Fino en Manzanilla verliezen snel hun versheid. Amontillado, Oloroso, Palo Cortado, Pedro Ximénez en de Creams kunnen iets langer geopend bewaard worden.

Enkele gebruiksvormen van Sherry

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sherry