Likeur

Hier vertellen wij je alles over Likeur. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Likeur.

Gebruik van Likeur

Het groot aantal soorten en merken likeuren, maakt het verschil in smaken groot. Je kunt echter vaststellen dat likeur tot de groep sterkedrank behoort. Het alcoholpercentage is minstens 15 procent. In de supermarkt is er ook een groot aanbod drank die veel gelijkenis hebben met likeur, maar een lager alcoholpercentage hebben. Deze drank wordt likorette genoemd. Likeur wordt vooral als digestieve gedronken bij de koffie na het diner. Likeur kan in verschillende glazen geschonken worden, maar het algemene likeurglas heeft een tulpachtige vorm en een voet. Er bestaan ook grote likeurcoupes. Likeur kan puur gedronken worden, maar ook een onderdeel van een cocktail zijn. Likeur kun je ook gebruiken in desserts of vruchtenbowls. Tiramisu is een bekend nagerecht waarin vaak gekozen wordt voor amandel- of koffielikeur, hoewel het oorspronkelijke recept marsalawijn voorschrijft. Likeur en ijs vormen samen ook een heerlijke en feestelijke combinatie. Likeur is over het algemeen lang houdbaar, meestal wel een jaar. Crèmelikeuren of vruchtenlikeuren zijn minder lang houdbaar. Meestal wordt er dan wel een houdbaarheidsdatum op de fles vermeld. Bewaar geopende flessen in de koelkast of op een donkere, koele plaats. Je kunt likeur ook redelijk eenvoudig zelf maken. De basisingrediënten voor een vruchtenlikeur bestaan uit vruchten, alcohol en suiker. Voor koffielikeur kun je in plaats van de vruchten oploskoffie of koffiebonen gebruiken.  

Algemene informatie over Likeuren

Likeur bestaat uit gedistilleerd water en smaak- en geurstoffen. Er zijn veel soorten likeur, maar je kunt ze grofweg in 6 smaakgroepen verdelen: crèmelikeur (cacao, cassis, menthe), koffielikeur, kruidenlikeur, notenlikeur (amandellikeur, hazelnootlikeur), roomlikeur en vruchtenlikeur. Tussen deze soorten bestaan overlappingen, bijvoorbeeld koffieroomlikeur. Crèmelikeur heeft een stroperige structuur en bevat extra veel suiker. Koffielikeur wordt ook wel bonenlikeur genoemd. Bekende voorbeelden zijn Kahlua en Tia Maria. Kruidenlikeur is likeur met kruiden als smaakmaker. Er is een groot aantal verschillende soorten. Notenlikeur is likeur met noten als smaakmaker. Bekende merken zijn DiSaronno en Frangelico. Baileys en Koffiekaatje zijn bekende voorbeelden van roomlikeur. Vruchten worden gebruikt als smaakmaker in vruchtenlikeur. Pisang Ambon, Apfelkorn, Grand Marnier zijn bekende voorbeelden. Ze hebben allemaal hetzelfde kenmerk: ze zijn erg zoet van smaak. De crèmelikeuren zijn het zoetst. Een likeur is altijd samengesteld uit gedestilleerd water, een vorm van alcohol, suiker en smaakstoffen.  

Enkele gebruiksvormen van Likeur

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Likeur