Rum

Hier vertellen wij je alles over Rum. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rum.

Gebruik van Rum

Rum kan puur gedronken worden, of met ijs. Rum wordt veel gebruikt als ingrediŽnt in verschillende soorten cocktails. Thee met rum is een hartverwarmend drankje in de winter. Het smaakt ook prima in de warme chocolademelk (met slagroom). Koffie met bruine rum staat bekend onder de naam ?Caribbean Coffee?. Van rum wordt veel gebruik gemaakt in het vervaardigen van gebak en taart, desserts, bowls en punch. De drank smaakt ook prima in het inmaken van vruchten. Rum geeft een exotisch tintje aan (Caribische) sauzen, groente- en vleesschotels. Rum combineert uitstekend met kokos.

Algemene informatie over Rum

Rum is een distillaat uit suikerriet. Het wordt over de hele wereld gedistilleerd, vooral in landen waar suikerriet groeit. Rum kan gezien worden als bijproduct van de rietsuikerproductie. Ieder land heeft een eigen karakteristieke manier van distilleren, waardoor er een enorm aanbod bestaat van verschillende typen rum. De flessen rum die in de winkel verkocht worden, zijn vaak een mengsel van meerdere soorten rum. Ze worden gemengd om zo een constante kwaliteit van het desbetreffende merk te krijgen en een uniek product te verkrijgen. Men noemt deze rumsoorten ?blends?.

Uit Jamaica komt de bekende rum Appleton. De rum is internationaal bekend vanwege de hoge kwaliteit. Het wordt vervaardigd door een van de oudste ondernemingen van het eiland, ?Jamaica Estate?. Dit bedrijf heeft een plantage van 1400 ha in het westen van Jamaica, die ongeveer 216.000 ton suikerriet per jaar oplevert. Het bedrijf wordt gerund door de firma J. Wray en Nephew uit de hoofdstad Kingston. Appleton maakt diverse soorten rum. De ?white, overproof rum?, is een lokale witte rum met een alcoholpercentage van 70%. Daarnaast is er een ?golden, dark rum?, die langdurig op vaten is gerijpt. De ?punch?is een extra donkere en aromatische rumsoort. Bacardi is van oorsprong een Cubaanse rum. Bekende merken van Bacardi zijn de Bacardi 151 en de Bacadi Breezer. Het hoofdkantoor van Bacardi staat in Hamilton (Bermuda). Het bedrijf is goed voor een productie van meer dan 200 miljoen flessen per jaar in ongeveer 100 verschillende landen, en is daarmee een van de grootste drankenconcerns ter wereld. Havana Club is ook een bekend merk van een Cubaanse rum. Havana Club is eigendom van de Cubaanse overheid. Bacardi verkoopt Havana Club in Amerika, omdat zij de rechten van de oorspronkelijke eigenaars van de Havana Club op de naam en de receptuur had gekocht, voordat het bedrijf werd genationaliseerd. Malibu rum is een drank op basis van rum uit Barbados. Het bevat natuurlijke kokosnootextracten, waardoor de smaak van deze rum zoet is.

Rum is verkrijgbaar in alle slijterijen. Een ongeopende fles rum kan meerdere jaren worden bewaard. Geopende flessen zullen na verloop van tijd aroma en smaak verliezen. Het alcoholpercentage kan per rumsoort verschillen. Het exacte alcoholpercentage wordt aangegeven op de fles. Het is bij de wet verboden om sterk alcoholische drank te verkopen aan personen onder de 18 jaar. De winkelier mag bij twijfel met betrekking van de leeftijd van de koper naar een identiteitsbewijs vragen.

Enkele gebruiksvormen van Rum

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Rum