Grand Marnier

Hier vertellen wij je alles over Grand Marnier. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Grand Marnier.

Gebruik van Grand Marnier

Grand Marnier drinkt men puur of met ijs. De likeur wordt ook als ingrediënt in vele soorten cocktails gebruikt. De echte ?Franse koffie?maakt men met Grand Marnier. De originele French Coffee, maakt men met 2/7 deel Grand Marnier, daarop 5/7 deel koffie, met daarop licht geklopte slagroom. Grand Marnier is een bekend ingrediënt voor klassiekers uit de Franse keuken, zoals Crêpes Suzette en Crème Brulee. De likeur kan worden toegevoegd in gebak, desserts, vruchtensalades en sauzen. Grand Marnier puur wordt bij voorkeur aan het einde van de maaltijd geserveerd. In een klein likeurglas bij het dessert of in een cognacglas in of naast de koffie.

  • meerdere jarenHoudbaarheid
  • Red Label of Cordon Rouge, Yellow Label of Cordon Jaune, Black Label, Grand Marnier 100, Grand Marnier 150, Cherry MarnierSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Grand Marnier

Grand Marnier is een likeur, gemaakt van een mengsel van cognac, gedistilleerde essence van gedroogde sinaasappelschillen en andere toevoegingen. De likeur werd in 1880 ontwikkeld door Alexandre Marnier-Lapostolle. De naam van de drank is bedacht door de beroemde Zwitserse hotelier César Ritz (Ritz hotel). De oorspronkelijke naam die Marnier voor de drank bedacht had, was Curaçao Marnier. Ritz kwam op de naam ?Grand Marnier? toen hij de drank van Marnier kreeg te proeven. De gedroogde sinaasappelschillen komen van te vroeg geplukte sinaasappelen van het eiland Curaçao. Deze sinaasappelen zijn bitter van smaak. De schillen worden in alcohol geweekt. Zo wordt de bittere sinaasappelsmaak aan de Grand marnier gegeven.

Grand marnier wordt in verschillende varianten op de markt gebracht om puur of in cocktails te drinken. Het alcoholpercentage is 40%. De meest bekende Grand Marnier is de Red Label of Cordon Rouge. Een minder bekende variant is de Yellow Label of Cordon Jaune. Deze soort is minder goed verkrijgbaar. Yellow Label wordt niet met cognac, maar met alcohol gestookt uit graan gemaakt. Dit maakt de likeur geschikt om (crêpes) mee te flamberen. De Yellow Label heeft een lichte, heldere kleur. Net zo lastig om te verkrijgen is de Cherry Marnier, een Grand Marnier die gemaakt is op basis van kersen en sinaasappels. Grand Marnier heeft ook een Black Label in het assortiment. Deze Grand Marnier is vrij prijzig, maar heeft dan ook een hogere kwaliteit. Men drinkt deze Marnier puur of met ijs. Marnier heeft hiernaast nog een eerste klasse likeur op de markt gebracht, de Grand Marnier 100. Deze wordt ook Cuvee du Centenaire genoemd, en wordt gemaakt met 25 jaar oude cognac. Deze drinkt men puur. De aller-fijnste soort Grand marnier is de Grand Marnier 150, ofwel Cuvee Speciale cent Cinquantenaire. Het wordt bereid met maar liefst 50 jaar oude cognac. U moet voor deze Marnier wel wat dieper in de buidel tasten. Grand Marnier is verkrijgbaar in alle slijterijen.

Enkele gebruiksvormen van Grand Marnier

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Grand Marnier