Noorse recepten

Ontbijt Noorwegen

Het ontbijt in Noorwegen is best uitgebreid en bestaat uit verschillende broodjes met beleg, granen en melk. Het beleg dat men kiest is kaas, veeswaren en jam. Ook geitenkaas wordt veel op brood gegeten. Er wordt meestal koffie, thee of melk gedronken. 

Avondeten

Het diner is de enige warme maaltijd van de dag. Deze wordt genuttigd tussen 15.00 en 19.00 uur. Meestal eten de Noren redelijk eenvoudig. Het bestaat meestal uit aardappelen, vlees, groente en saus. Ook kan er een salade bij het eten zitten. Soms krijg je in plaats van vlees een stukje vis. Er wordt veel rendier gegeten, maar ook varken, schaap en lamsvlees. Na het eten is er nog een dessert. Dit kan fruit zijn, maar ook ijs of pudding. 

Typisch Noorse gerechten

De Noorse keuken is heel erg divers en is erg verschillend per regio. Ook kunnen de gerechten erg verschillen per seizoen. Een bekend Noors gerecht is Lutefisk. Dit is een stokvis die een paar dagen wordt gedroogd. Daarna wordt het gegrild of gebakken. Het wordt daarna gegeten met aardappelen, erwten, spek en mosterd. Fårikål is ook een traditioneel Noors gerecht. Het bestaat uit schapenvlees, kool, tarwemeel en peper. Het gerecht wordt lang gestoofd en dan met aardappelen gegeten. De Noorse zalm wordt heel veel in Noorwegen gegeten, vooral dichtbij de kust. Het is een gerecht uit de oven met citroen, peper, basilicum en olijven. Het is niet alleen in Noorwegen een bekend gerecht, maar in heel Scandinavië.

Drinken

Aquavit wordt gezien als de nationale drank van Noorwegen. Het is een sterke drank van koriander, aardappel en tarwemeel. Behalve Aquafit worden er nog meer alcoholische dranken gedronken, maar toch wordt hier zuinig mee omgegaan. Dit komt vooral omdat de alcohol vrij prijzig is in Noorwegen. Men drinkt dus meer frisdrank, koffie en thee.

Populaire streek-en landsgerechten

heeft vele populaire bekende gerechten welke kenmerkend zijn voor de noorse keuken. Hieronder vind u enkele gerechten die wij beschouwen als typisch noorse recepten. Klik op een receptnaam om een zoekopdracht te starten.


Typisch Noorse ingrediënten

In de keuken maakt men vaak gebruik van de volgende ingrediënten.
  • Aardappel
    Je kunt een aardappel niet rauw eten. Deze groente kunt u schillen en koken. In de schil gekookt, of gepoft of gefrituurd is hij ook te consumeren. In de schil bereid, behoude ...
  • Koriander
    Koriander is een veelgebruikt keukenkruid in gerechten uit het Midden-Oosten, India, Aziatische landen, en Indonesië. Ook vele landen rond het Middellands Zeegebied maken ...
  • Zalm
    Zalm is geschikt om te bakken, stomen of grillen/roosteren. Gerookte zalm kunt u direct gebruiken. Zalm is een veelzijdige vis die onderdeel kan zijn voor zeer uiteenlopende c ...

De 10 laatste Noorse recepten

In de rijen hieronder worden de 10 laatste toevoegingen uit Noorwegen op onze site opgesomd.Kun je er echt geen genoeg van krijgen? Bekijk dan al onze recepten uit noorwegen!