Aardappel

Hier vertellen wij je alles over Aardappel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Aardappel.

Gebruik van Aardappel

Aardappel

Je kunt een aardappel niet rauw eten. Deze groente kunt u schillen en koken. In de schil gekookt, of gepoft of gefrituurd is hij ook te consumeren. In de schil bereid, behouden ze het meest hun smaak en vitamines. Het is wel zaak de aardappel dan grondig te wassen voordat je hem bereid. Je kunt de aardappel even koken en dan frituren of bakken of poffen. Je kunt ze ook rauw frituren (het best in twee keer) of rauw poffen. De bereidingtijd is dan alleen langer. Je kunt de aardappel in de oven, op de barbecue (in aluminiumfolie tussen de kooltjes of op het rooster), en kort in de magnetron poffen. Voor het koken kunnen ze in een laagje water, eventueel met wat zout opgezet worden. De kooktijd hangt af van de hoeveelheid aardappelen, maar duurt gewoonlijk rond een kwartier tot twintig minuten. Je moet er met een vork in kunnen prikken.

  • Solanum tuberosumLatijnse naam
  • Vastkokend, bloemig en extra bloemigSoorten
  • NachtschadeCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Aardappelen

Er bestaan ongeveer 300 aardappelrassen, die zowel in vorm, kleur als grootte als in smaak en zetmeelgehalte verschillen. De aardappel is te onderscheiden in drie soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. De vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en koken vast. Dat wil zeggen dat ze bij het koken niet uit elkaar vallen en vrij stevig van structuur blijven. Het zijn aardappelen die zich uitstekend lenen voor het verwerken in salades. Ze zijn ook prima geschikt om te bakken. Deze soort is het hele jaar door verkrijgbaar. Bekende vastkokende soorten aardappelen zijn de Nicola, Charlotte, Rosa, Accent, Desire en de opperdoeser Ronde. De bloemige aardappelsoorten zijn kruimig. Dit betekent dat ze bij het koken iets uiteen zullen vallen. Het is een makkelijke aardappel in de keuken want hij is geschikt voor alle soorten bereidingen. Je kunt met deze aardappel koken, bakken, pureren en frituren. Bekende soorten zijn vooral de Bildstar, Bintjes, en de Doré. De extra bloemige aardappelsoorten zijn de Eigenheimer en de Irene. Deze aardappelsoort valt tijdens het koken uit elkaar en worden ook wel afkokers genoemd. Ze zijn zeer geschikt om soep van te maken, voor het bereiden van een soufflé of om te pureren.

Aardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de groentewinkel en supermarkt. De zogenaamde "nieuwe aardappelen" ofwel de "primeurs" zijn alleen vroeg in het seizoen verkrijgbaar. Bij het kopen van de aardappelen let u op of ze stevig en gaaf zijn. Ze mogen geen uitlopers hebben of groene plekken vertonen. Aardappelen waarvan de schil meer dan de helft een groene kleur vertoont zijn niet geschikt om te eten. Ze bevatten namelijk in dat geval zeer veel giftige solanine. Aardappelen die verpakt zijn in een geperforeerde papieren zak zijn langer houdbaar dan de aardappelen die verkocht worden in een plastic zak. In de papieren zak kan het overtollig vocht beter verdampen waardoor de aardappel minder snel beschimmeld raakt. Bovendien is de aardappel in een papieren zak beter beschermd tegen licht.

Bewaar de aardappelen in een bak of emmer met een krant op de bodem op een koele en donkere plaats. Schud ze af en toe. Zo kunt u ze een redelijk lange tijd bewaren. Bewaar ze niet te lang. Als de aardappelen gaan spruiten (uitlopers krijgen) zullen ze taai worden. De vitamine C is dan ook uit de aardappel aan het verdwijnen. Bewaar aardappelen niet in de koelkast. Ze worden dan blauw. Blauwe plekken op de aardappelen die veroorzaakt zijn door vervoer zijn niet schadelijk en zullen geen invloed hebben op de smaak.

Vanwege het hoge zetmeelgehalte zou men verwachten dat aardappelen dikmakers zijn. Dat is echter niet juist. Aardappelen bestaan voor 80% uit water en leveren daarom gemiddeld per stuk slechts 80 calorieën. Ze bevatten veel voedingvezels en vitamines (B en C).

Enkele gebruiksvormen van Aardappel

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Aardappel