Boter

Hier vertellen wij je alles over Boter. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Boter.

Gebruik van Boter

Boter

Boter wordt als broodbeleg gebruikt. Om boter altijd klaar voor gebruik te hebben kan men ze in een kleine hoeveelheid in een botervloot bewaren. Doe geen verse boter bij de oude boter, maar was het botervlootje eerst goed af. De boter kan anders ranzig gaan smaken. Is de boter te hard dan helpt het om je mes onder heet water te houden. Het mes glijdt makkelijker door de boter en deze laat zich op deze manier makkelijk smeren.

Boter kun je mooi opdienen door gebruik te maken van een botervorm. Deze zijn meestal van hout. Leg het vormpje in een kom met water en laat het minimaal een nacht hierin weken. Vul ze met koele boter. Aangezien de botervorm verzadigd is met water, zal de boter nu beter uit de vorm te halen zijn.

Boter wordt gebruikt als bestanddeel in veel gerechten. Zij wordt veel in deeg gebruikt. In jus of sauzen of groenten wordt een klontje boter voor de smaak toegevoegd. Boter maakt gerechten een stuk smeuïger.

  • roomboter, boter, margarineSoorten
  • ZuivelCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Boter

Boter is verkrijgbaar in de supermarkt in de koeling.

Bewaar boter in de koelkast. Houdt de boter weg van sterk ruikende voedingswaren. De houdbaarheid van boter is afhankelijk van de samenstelling, wijze van bewaren en wijze van fabriceren. Boter kan met verse of gepasteuriseerde boter of room bereid zijn. Dit heeft invloed op de houdbaarheid. Wanneer de boter weinig water bevat, is ze enkele weken tot twee maanden houdbaar. Boter moet koel, donker en afgesloten bewaard worden. Op de verpakking staat de versheiddatum. Men gaat er dan van uit dat de boter in de eigen verpakking wordt bewaard bij 7 graden Celsius, afgeschermd van licht. Boter wordt ranzig als ze wordt blootgesteld aan licht en lucht. Soms blijft de boter lang op tafel staan en kan zij een laagje krijgen. Deze laag kan men verwijderen. De boter is dan nog steeds te gebruiken.

Boter wordt in meerdere soorten gemaakt. Boerderijboter is boter die op het melkveebedrijf wordt gefabriceerd. Hierbij wordt rauwe melk gebruikt. Deze melk haalt men van de koeien uit het eigen bedrijf. Melkerijboter wordt echter op grotere schaal in de zuivelfabriek gefabriceerd. Hier gebruikt men gepasteuriseerde melk of room. De melk wordt van verschillende melkveebedrijven ingekocht. Geconcentreerde boter is boter waaruit alle waterbestanddelen zijn gehaald. Zo verkrijg je de bekende bak en braadboter. Geklaarde boter is het botervet zonder waterbestanddelen. Ze wordt van het schuim van de hoeve- of melkerijboter geschept. Dit product is uitstekend geschikt voor keukenbereidingen en bakken en braden. Ze spat niet bij het braden en kan gebruikt worden bij hogere temperaturen. Halfvolle boter is smeerbare boter, ook al komt ze net uit de koelkast. Ze wordt vaak vermengd met margarine of meer vocht dan voor echte boter is toegestaan. Deze boter is alleen geschikt als broodbeleg. Je kunt er niet mee koken. Kruidenboter is boter met toevoeging van kruiden. Kruidenboter is lekker op een stokbroodje, bij gepofte aardappelen, pasta en geroosterd vlees of vis.

Enkele gebruiksvormen van Boter

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Boter