Gehakt

Hier vertellen wij je alles over Gehakt. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gehakt.

Gebruik van Gehakt

Gehakt

Kalfsgehakt kan men bereiden met toevoeging van kruiden. Zonder kruiden of specerijen is het erg flauw van smaak. Lamsgehakt kan aangemaakt worden met ui, peterselie, rijst of brood. Rundergehakt is een magere gehaktsoort. Het kan ook zonder gevaar rauw gegeten worden (voor de liefhebber). Bedenk wel dat rauw gehakt erg bevattelijk is voor bacteriŽn. Gehakt slinkt bij de bereiding omdat het vet wegsmelt bij het uitbakken. Je kunt stukken vlees ook zelf in de gehaktmolen tot gehakt vermalen. Je bent dan zeker van de kwaliteit van het vlees. Gehakt wordt veel gebruikt in ovenschotels, voor het maken van gehaktballen en gehaktbrood. Het is een uitstekende vleessoort om vleesvullingen mee te bereiden en als basis voor vleessauzen of eenpansgerechten.

  • maximaal 2 dagen in de koelkastHoudbaarheid
  • kalfsgehakt, lamsgehakt, rundergehakt, varkensgehakt, half-om-halfSoorten
  • VleessoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Gehakt

Van oorsprong was gehakt een restproduct van de kleine stukjes vlees die overbleven bij het in stukken verdelen ervan. Gehakt wordt tegenwoordig van ?normaal (maar wel goedkoop) vlees? gemaakt. De verschillende soorten gehakt zijn uitgegroeid een populaire vleessoort. Het is veelzijdig in het gebruik en het is voordelig. Er kunnen talloze bereidingen van worden gemaakt. Het wordt bij de slager en in de supermarkt in verschillende vormen verkocht. Het wordt bijvoorbeeld ook verwerkt in worsten of hamburgers. Voor het gehakt worden meestal goedkopere vleesdelen gebruikt, zoals delen van het taaie nekvlees. Kalfsgehakt is het magerste soort gehakt. Het heeft een lichtroze kleur. De smaak is wat flauw. U moet het echt op smaak brengen met kruiden. Gehakt heeft neiging tot slinken. Het vet smelt weg bij het uitbraden. Lamsgehakt wordt gemaakt van het afvalvlees van lam. Vooral de nek-, borst-, schouder- en boutdelen van het lam worden voor het gehakt gebruikt. Wilt u betere kwaliteit lamsvlees dan is het aan te raden zelf een goed stukje lam door de gehaktmolen te draaien. Lamsgehakt is niet bij iedere slager verkrijgbaar. Meestal kunt u wel altijd hiervoor terecht bij de islamitische slager. Rundergehakt is vers gemalen rundvlees. Het is een van de magere gehaktsoorten. Varkensgehakt is gemaakt van gemalen varkensvlees. Varkensgehakt is de vetste gehaktsoort en levert de meeste calorieŽn. Een variant op de gehaktsoorten is het half-om-half. Dit gehakt bestaal deels uit rundergehakt en deels uit varkensgehakt.

Gebruik gehakt snel na de aankoop. Om het verkleuren van het gehakt tegen te gaan, worden natuurlijke en dus ongevaarlijke additieven toegevoegd. Verwerk het gehakt echter altijd zo snel mogelijk. Omdat het vlees gehakt is, zal het bevattelijker zijn voor bacteriŽn. U kunt het maximaal twee dagen in de koelkast bewaren. U kunt het op de dag van aankoop ook in de vriezer bewaren. Het is dan langere tijd houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Gehakt

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Gehakt