Stoofvlees

Hier vertellen wij je alles over Stoofvlees. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Stoofvlees.

Gebruik van Stoofvlees

Stoofvlees is vlees dat lange tijd gaart op laag vuur. Het wordt ook wel draadjesvlees genoemd omdat na een lange tijd garen (stoven) het vlees zo zacht wordt dat het uit elkaar valt. Dan is de draadstructuur van het vlees zichtbaar. Stooflapjes of sudderlapjes zijn stukjes stoofvlees worden vaak opgediend met jus, aardappelen en groenten. Ook kan er een complete stoofschotel of stoofpot worden gemaakt, zoals het bekend boeuf bourguignon.

Algemene informatie over Stoofvlees

Stooflapjes zijn kleine lapjes (rund)vlees die lange tijd horen te pruttelen op laag vuur. Hoe langer de gaartijd, hoe zachter en malser het vlees. Stoofvlees wordt ook wel draadjesvlees genoemd als het om rundvlees gaat: na lange tijd stoven wordt de draadstructuur zichtbaar.

Stooflapjes zijn met vet doorregen riblapjes. Door het vet in het vlees krijgt het extra smaak. Voor stooflapjes worden vaak de wat taaiere stukjes rund gebruikt die na verloop van tijd, na lang garen, heel zacht en mals worden. Meestal heeft het enkele uren of zelfs een halve dag nodig om mals genoeg te worden en het een lekkere smaak te laten krijgen.

Stoofvlees is geschikt om gerechten als hachee, goulash en boeuf bourguignon te bereiden. Achee is een Nederlands stoofgerecht dat wordt gemaakt met blokjes rundvlees, uien en zuur. Goulash is een Hongaarse stoofschotel met stoofvlees die ook wel als soep (goulashsoep) wordt opgediend.

Boeuf bourguignon is een Franse stoofschotel. Het wordt gemaakt door rundvlees, groenten, wijn, spek en kruiden lange tijd te laten stoven. Het wordt meestal opgediend met gekookte, gebakken of gepureerde aardappel. Soms wordt de aardappel al in de stoofpot zelf toegevoegd.

Stoofvlees en stooflapjes zijn verkrijgbaar bij de slager en in de supermarkt. De stooflapjes moeten koel worden bewaard, het liefst in de koelkast, en zijn een paas dagen houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Stoofvlees

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Stoofvlees