Karbonades

Hier vertellen wij je alles over Karbonades. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Karbonades.

Gebruik van Karbonades

Karbonades

Karbonade heeft geen lange bereiding nodig. Indien er wat vet aan het vlees zit, kunt u dat het beste na de bereiding weghalen. Het vlees blijft zo lekker sappig. Voor het bakken of grillen van lamsvlees snijdt men het vetrandje een paar keer in om het kromtrekken te voorkomen. Rozemarijn is een heerlijk kruid om aan lamsvlees toe te voegen. Kalfskarbonades kunnen gebakken, gestoofd of gegrild worden. Kalfsvlees moet mild gekruid worden om de smaak van het vlees intact te houden. Maak gebruik van subtiele smaaktoevoegingen zoals room, champignons, tuinkruiden en witte wijn. Karbonades kunt u marineren. Dat is erg lekker op de grill of op de barbecue. Varkenskarbonade wordt lekker met een marinade van witte wijn (of cider), uiringen, knoflook, verse gemberwortel en kerriepoeder. Dep het vlees voor de marinade eerst goed droog, zodat het de smaken goed kan opnemen.

  • 1 tot 3 dagenHoudbaarheid
  • Varkens-, lam- kalfkarbonade of koteletSoorten
  • VleessoortenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Karbonades

Karbonade is een klein stuk vlees dat van de schouder of rug van het varken, lam of kalf wordt gesneden. De meest voorkomende karbonaadjes zijn van het varken. Karbonade is relatief een voordelige vleessoort. Er zitten botstukken in, die wel worden meegewogen in de vleesprijs. Karbonade is een benaming uit de Franse keuken. Het vlees werd boven gloeiende kolen bereid. Kolen heten in het Frans ?charbons?. Een andere benaming voor karbonade is kotelet. In Nederland noemen we vooral de lamskarbonade eerder lamskoteletjes. Kotelet is vaak het stuk vlees uit het ribstuk. Kalfskarbonade is heerlijk mager vlees.

Verse karbonade moet u koel bewaren. In de koelkast kunt u de karbonade een dag tot hooguit drie dagen bewaren. U kunt het vlees ook direct na aankoop invriezen. U kunt karbonade voorverpakt in de supermarkt verkrijgen. Raadpleegt u voor de houdbaarheidsdatum de informatie op de verpakking. Vers lamsvlees heeft een bordeauxrode kleur. Hele koteletjes hebben een afgeronde T-vorm. Lamskoteletten mogen slechts een dun vetrandje hebben. Lamsvlees eet u het beste op de dag van aankoop. Per persoon rekent men ongeveer twee kleine koteletjes van ongeveer 75 gram of één grote van ongeveer 125 gram. Zorg dat ze ongeveer 2 cm dik zijn. Reken voor kalfs- en varkenskarbonade een zware karbonade per persoon (tussen de 200 en 250 gram). Kalfsvlees kunt u tot drie dagen in de koelkast bewaren. Ingevroren op de dag van aankoop is het kalfsvlees nog drie maanden houdbaar.

Vlees bevat waardevolle voedingsstoffen voor ons lichaam. Deze voedingsstoffen heeft ons lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Belangrijke voedingsstoffen die in vlees zitten zijn: vetten, eiwitten, vitamines B1, B6 en B12 en ijzer en zink.

Enkele gebruiksvormen van Karbonades

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Karbonades