Hamlappen

Hier vertellen wij je alles over Hamlappen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Hamlappen.

Gebruik van Hamlappen

Hamlappen zijn veelzijdig, je kunt er veel culinaire bereidingen mee doen. Hamlappen kun je eenvoudig bakken in de koekenpan. Gebruik een pan die groot genoeg is voor de hoeveelheid vlees. Wanneer je hamlappen met wat bloem bestuift, krijg je een licht gebonden bruine jus. Schroei het vlees aan weerszijden dicht in wat olie of een bak- en braadproduct. Temper het vuur en bak de hamlappen in 8 tot 10 minuten gaar. Neem het vlees uit de pan en zout het direct. Laat het vlees even rusten. In de tussentijd kun je het bakboter afblussen met water, bouillon of wijn voor een lekkere jus. Hamlappen zijn erg geschikt om mee te wokken of gerechten te maken met kleine reepjes vlees (shoarma, Chinese wok, bami/nasi). Het vlees laat zich makkelijk in kleine en gave stukjes snijden. Het is dan ook prima vlees om saté van te maken. Voor de barbecue kruid je het vlees, maar laat het zout nog achterwege voor de bereiding. Leg het vlees op het rooster en keer het niet te vroeg. Het vlees zal eerst aan het rooster plakken, maar laat vanzelf los. Zout het als het klaar is. Het vlees schroeit niet goed dicht en zal geen mooie kleur krijgen als je het zout gebruikt voordat het vlees op het vuur wordt gelegd. Zorg ervoor dat het vlees door en door gaar is.

  • Sus Scrofa DomesticusLatijnse naam
  • koelkast: 2 dagen, vriezer: 3 maandenHoudbaarheid
  • met of zonder zwoerd (magere hamlappen)Soorten
  • VarkensvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Hamlappen

Hamlappen worden gesneden uit de achterbout (het dikke gedeelte) van een varken. Ham kent vele variëteiten, zowel gedroogd, gepekeld of gerookt mag het ham worden genoemd. Maar sommige ham, zoals schouderham, komt dus helemaal niet uit dit deel van het varken en wordt toch zo genoemd. Als men het over hamlappen heeft, bedoelt men niets anders dan dikke gesneden plakken vlees uit de achterbout van een varken. Hamlappen worden verkocht met zwoerdrand of zonder (magere hamlappen). Het zwoerd is de buitenste laag die vast zit aan het spek (de huid) van het varken. Hamlappen zijn het meest malse stuk vlees van het varken. Door de stevige structuur zijn ze geschikt voor het snijden van mooie en stevige blokjes. Hamlappen hebben een kortere stoof- of smoortijd nodig dan runderlappen, ongeveer 20 minuten. Bakken, braden, grillen, barbecueën neemt 8 tot 10 minuten tijd in beslag. Varkensvlees eten is gezond. Er zitten eiwitten, vetten, vitamine B1, B6, B12, vitamine D, ijzer, zink en natrium in varkensvlees. Je kunt hamlappen zowel bij de slager als bij de vleesafdeling in de supermarkt kopen. Bereid varkensvlees binnen twee dagen na aankoop. Je kunt het vlees op de dag van inkoop ook invriezen. Je kunt het vlees dan maximaal drie maanden bewaren.

Enkele gebruiksvormen van Hamlappen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Hamlappen