Casselerrib

Hier vertellen wij je alles over Casselerrib. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Casselerrib.

Gebruik van Casselerrib

Casselerrib is een stuk vlees dat veel wordt gebruikt in zuurkoolgerechten. Hiervoor snijdt u de casselerrib in plakken en u stooft het vlees zachtjes 30 tot 45 minuten mee. Het vlees wordt vaak gecombineerd met diverse koolsoorten en gekookte aardappelen. Ook een lauwwarme of koude aardappelsalade past goed bij de casselerrib. Het vlees wordt veel gebruikt in de Duitse keuken. Casselerrib is ook lekker op de boterham. U kunt de casselerribvleeswaren, ook als borrelhapje oprollen en vullen met augurk, asperges met mayonaise of mierikswortel, en dergelijke. Casselerrib is erg lekker in stevige soepen zoals een goed gevulde aardappelsoep. Men kan de casselerrib ook bereiden op de barbecue. Het hoeft niet langer dan 4 minuten per kant gegrild te worden.

Algemene informatie over casselerrib

Casselerrib wordt gemaakt van ontbeende ribkarbonade van de rug of de rib van het varken. Men zou kunnen zeggen dat casselerrib een bereide ribkarbonade is, maar dan aan een stuk. Het ontbeende stuk vlees wordt gekruid, gezouten en daarna licht gerookt en soms ook gekookt. Bij de slager zijn tegenwoordig ook andere varianten te koop, bijvoorbeeld gegrilde casselerrib of met bepaalde kruiden en specerijen (zoals pesto) bereid. Door de traditionele bereiding verkrijgt men een lekker stuk vlees dat door de lichte zoute smaak bijzonder geschikt is bij zuurkoolgerechten of bij stamppotten. De bereiding van het vlees is rond 1880 bedacht door een slager in Leipzig, genaamd Kasseler. Het vlees werd erg populair in Duitsland en omliggende landen. Casselerrib wordt ook verkocht als vleeswaar. Daarvoor wordt de casselerrib na het kruiden en zouten in water verhit, en vervolgens nog rondom gegrild.

Casselerrib is verkrijgbaar bij de slager en sommige supermarkten. Het vlees is vaak vacuüm verpakt. Omdat het vlees is gekookt of gerookt, is het doorgaans langer houdbaar dan rauw varkensvlees. Raadpleegt u voor de houdbaarheidsdatum de informatie op het etiket. Bij de slager kunt u vragen hoe lang de casselerrib houdbaar is. Het hangt namelijk van de bereidingsmethode af en eventueel gebruikte conserveermiddelen. Bereid varkensvlees is doorgaans vier dagen houdbaar in de koelkast. U kunt het vlees ook direct op de dag van aankoop invriezen. Het vlees kan dan drie maanden bewaard worden.

Varkensvlees is rijk aan eiwitten, B-vitamines, en mineralen (waar onder ijzer en zink). Casselerrib wordt gezien als een mager stuk vlees van het varken.

Enkele gebruiksvormen van Casselerrib

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Casselerrib