Varkenslever

Hier vertellen wij je alles over Varkenslever. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Varkenslever.

Gebruik van Varkenslever

Varkenslever

Gekookte varkenslever wordt veel op de boterham gegeten. Heel bekend is het broodje halfom. Varkenslever is geschikt om paté van te maken. Varkenslever is niet de beste keuze om te bakken. De structuur van varkenslever is namelijk harder dan de andere leversoorten. Gebakken varkenslever wordt snel taai en is niet bijzonder smakelijk. Je kunt varkenslever ook eerst koken (drie tot vier minuten) en dan bakken. Leg de lever een uur voor gebruik in een kom met melk te weken. Dat zorgt ervoor dat de smaak van de lever zachter wordt. Je kunt de lever van het varken ook stoven met kruiden en groenten. Gril de lever eens met ui en appel op de barbecue. Maak er een zoete saus bij van pruimen, peren of frambozen. Of dien de lever op met een rode wijnsaus. Ook een champignonsaus is een goede keuze. Lever smaakt goed met aardappels en witlof. Drink er een glas volle rode wijn bij.

  • vers: 1 dagHoudbaarheid
  • gekookt, biologischSoorten
  • VarkensvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Varkenslevers

Varkenslever is vrijwel vetloos en sterk doorbloed orgaanvlees, omhuld door een dun vlies. De structuur van varkenslever is zacht. In Nederland is orgaanvlees niet bijzonder populair, het wordt hier veel minder gegeten dan in de overige Europese landen. Het meeste orgaanvlees dat wel in Nederland wordt gegeten is de lever. In de vleesverwerkende industrie wordt varkenslever veel gebruikt om er worstsoorten mee te bereiden.

Gekookte lever wordt veel gegeten als boterhambeleg. Dit vleeswaar moet op de dag van aankoop geconsumeerd worden. De smaak is dan op zijn best. Dat geldt ook voor de aankoop van alle orgaanvlees. Bereid het dezelfde dag of vries het direct in. Lever die verkocht wordt als vleeswaar is te koop bij de goed gesorteerde supermarkt. Je kunt lever ook bij de slager kopen. Let bij de aankoop van lever op dat de slager de kanalen die door de lever lopen heeft verwijderd. Deze zijn niet eetbaar.

Varkenslever heeft een hoge voedingswaarde. Van alle soorten vlees bevat de lever de meeste hoeveelheid voedingstoffen. Lever is rijk aan ijzer en vitaminen. Er zit echter veel cholesterol in lever, wat een verhoogde kans op hart- en vaatziekten kan hebben. Daarom moet dit orgaanvlees met mate worden gegeten. Eet het niet vaker dan eens in de twee weken. Omdat lever veel vitamine A bevat, wordt het eten van lever tijdens de zwangerschap afgeraden.

Enkele gebruiksvormen van Varkenslever

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Varkenslever