Spareribs

Hier vertellen wij je alles over Spareribs. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Spareribs.

Gebruik van Spareribs

Spareribs

Spareribs worden voor de bereiding in porties van 2 of 3 ribben verdeeld. Ze kunnen rauw of voorgekookt worden bereid op de grill (barbecue) of in de oven. Het is nog een hele kunst om de spareribs goed vlezig te krijgen. Ze moeten mals zijn, zonder zacht te worden. Spareribs worden voor de bereiding altijd eerst gemarineerd. Meestal betreft het een zoete marinade. De marinade heeft minimaal een uur, maar bij voorkeur 24 uur nodig om goed in het vlees te kunnen trekken. De zoete ingrediŽnten (bijvoorbeeld honing of pinda?s)zorgen voor een knapperig korstje. De perfecte rib smaakt zoet en rokerig, en heeft een zurige pittige ondertoon. Laat de spareribs direct na de bereiding enkele minuten rusten voordat u ze in porties snijdt.

  • zie verpakkingHoudbaarheid
  • VarkensvleesCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Spareribs

Spareribs (ook wel geschreven als spare ribs) zijn magere ribbetjes van het varken. Het zijn goedkope delen vlees. De ribben die voor spareribs gebruikt worden, komen uit de borst, achter de schouders en onder de maag. Het vlees zit op en tussen de botten. Een rib bestaat uit 11 tot 13 botten. De ribben zijn erg geschikt voor bereiding op de barbecue. Met spareribs wordt eigenlijk al het voorbereide vlees bedoeld. Tegenwoordig worden spareribs ook gemaakt van kalfsvlees. Spareribs zijn populair en worden over de hele wereld gegeten. Het is vlees om af te kluiven, dus wordt het met de handen gegeten. Het is onmogelijk om ribben netjes te eten.

Jaarlijks vindt er een competitie plaats tussen de keurslagers in Nederland. De keurslager die de lekkerste spareribs heeft, wint de Spare Ribs Trophy. Keurslagerij Van Selm uit Schiedam heeft de Spare Ribs Trophy 2007 in de wacht gesleept. Ruim zestig ambachtelijke slagersbedrijven hebben deelgenomen aan de wedstrijd, die bestond uit twee voorrondes en een finalekeuring. De wedstrijd om de Spare Ribs Trophy staat onder auspiciŽn van de Koninklijke Nederlandse Slagersorganisatie. Voor het jaar 2008 is de wedstrijd uitgebreid naar twee varianten: de lekkerste varkensvlees sparerib en de kalfsvlees spareribs.

U koopt spareribs (rauw of voorgegaard en gemarineerd)bij de slager of in de supermarkt. De supermarkt heeft de spareribs ook diepgevroren kant-en-klaar in het aanbod. Wilt u zelf spareribs bereiden, dan koopt u de ribben bij de slager. Het verse vlees maakt u bij voorkeur op de dag van aankoop klaar. Voorgegaarde en verpakte spareribs zijn langer houdbaar. Raadpleegt u hiervoor de informatie op de verpakking. U kunt spareribs ook op de dag van aankoop invriezen.

Enkele gebruiksvormen van Spareribs

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Spareribs