Aardappel
Hier vertellen wij je alles over Aardappel. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Aardappel.Gebruik van Aardappel

- Solanum tuberosumLatijnse naam
- Vastkokend, bloemig en extra bloemigSoorten
- NachtschadeCategorie
- neeIn te vriezen
Algemene informatie over Aardappelen
Er bestaan ongeveer 300 aardappelrassen, die zowel in vorm, kleur als grootte als in smaak en zetmeelgehalte verschillen. De aardappel is te onderscheiden in drie soorten: vastkokend, bloemig en extra bloemig. De vastkokende aardappelen hebben een fijne structuur en koken vast. Dat wil zeggen dat ze bij het koken niet uit elkaar vallen en vrij stevig van structuur blijven. Het zijn aardappelen die zich uitstekend lenen voor het verwerken in salades. Ze zijn ook prima geschikt om te bakken. Deze soort is het hele jaar door verkrijgbaar. Bekende vastkokende soorten aardappelen zijn de Nicola, Charlotte, Rosa, Accent, Desire en de opperdoeser Ronde. De bloemige aardappelsoorten zijn kruimig. Dit betekent dat ze bij het koken iets uiteen zullen vallen. Het is een makkelijke aardappel in de keuken want hij is geschikt voor alle soorten bereidingen. Je kunt met deze aardappel koken, bakken, pureren en frituren. Bekende soorten zijn vooral de Bildstar, Bintjes, en de Doré. De extra bloemige aardappelsoorten zijn de Eigenheimer en de Irene. Deze aardappelsoort valt tijdens het koken uit elkaar en worden ook wel afkokers genoemd. Ze zijn zeer geschikt om soep van te maken, voor het bereiden van een soufflé of om te pureren.Aardappelen zijn het hele jaar door verkrijgbaar bij de groentewinkel en supermarkt. De zogenaamde "nieuwe aardappelen" ofwel de "primeurs" zijn alleen vroeg in het seizoen verkrijgbaar. Bij het kopen van de aardappelen let u op of ze stevig en gaaf zijn. Ze mogen geen uitlopers hebben of groene plekken vertonen. Aardappelen waarvan de schil meer dan de helft een groene kleur vertoont zijn niet geschikt om te eten. Ze bevatten namelijk in dat geval zeer veel giftige solanine. Aardappelen die verpakt zijn in een geperforeerde papieren zak zijn langer houdbaar dan de aardappelen die verkocht worden in een plastic zak. In de papieren zak kan het overtollig vocht beter verdampen waardoor de aardappel minder snel beschimmeld raakt. Bovendien is de aardappel in een papieren zak beter beschermd tegen licht.
Bewaar de aardappelen in een bak of emmer met een krant op de bodem op een koele en donkere plaats. Schud ze af en toe. Zo kunt u ze een redelijk lange tijd bewaren. Bewaar ze niet te lang. Als de aardappelen gaan spruiten (uitlopers krijgen) zullen ze taai worden. De vitamine C is dan ook uit de aardappel aan het verdwijnen. Bewaar aardappelen niet in de koelkast. Ze worden dan blauw. Blauwe plekken op de aardappelen die veroorzaakt zijn door vervoer zijn niet schadelijk en zullen geen invloed hebben op de smaak.
Vanwege het hoge zetmeelgehalte zou men verwachten dat aardappelen dikmakers zijn. Dat is echter niet juist. Aardappelen bestaan voor 80% uit water en leveren daarom gemiddeld per stuk slechts 80 calorieën. Ze bevatten veel voedingvezels en vitamines (B en C).
Enkele gebruiksvormen van Aardappel
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Aardappel
- Patat
- Aardappelschijfjes
- Aardappelpurree
- Aardappelen
- Krielaardappeltjes
- Krieltjes
- Aardappelmeel
- Aardappels
- Aardappelblokjes
- Minikrieltjes
- Aardappel puree
- Aardappelpuree
- Aardappeltjes
- Eigenheimers
- Krielaardappels
- Bintjes
- Krielaardappelen
- Aardappelchips
Onze laatste recepten met Aardappel
Ovenschotel met rode aardappel, gehakt en broccoli
Met mager gehakt, zoete aardappelen en broccoli uit Nederland
164 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 45 minuten
Ovenschotels - cookieIndo aardappel/gehakt koekjes met spinazie
Met kruimige aardappelen, gehakt en spinazie uit Nederland
164 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 50 minuten
Hoofdgerechten - wendy51Aardappel tomaten soep
Met aardappels, bouillon en knoflook uit Nederland
180 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 2 uur
Maaltijdsoepen - wendy51Bieslookspinazie met kipfilet en zoete aardappelpuree
Met spinazie, kip en aardappel uit Nederland
180 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 1 uur
Hoofdgerechten - bettyvandijkAardappel-appelsalade met room
Met aardappelen, appelen en room uit Frankrijk
196 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 10 minuten
Salades - antonfrankrijk
- Home
- Ingredienten
- Nachtschade
- Aardappel