Tomaten
Hier vertellen wij je alles over Tomaten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Tomaten.Gebruik van Tomaten

- Lycopersicon esculentumLatijnse naam
- ronde (gewone) tomaatvleestomaat, cherrytomaat (kerstomaat), trostomaat, Romatomaat (pomodoro)Soorten
- NachtschadeCategorie
- jaIn te vriezen
Algemene informatie over Tomaten
De tomaat komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Zij werden destijds gekweekt door Inca's. Het woord tomaat is afgeleid van het Azteekse woord "tomatl". In de 16e eeuw brachten de Spanjaarden de tomaat mee naar Europa. De tomaat behoort tot de familie van de nachtschade, net als de aardappel, aubergine en paprika. Het blad en de stengel zijn giftig. Zij bevat de giftige stoffen solanine en tomatine. De tomatine is een stof die de plant produceert als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers. Deze stof is ook giftig voor de mens. Bij het rijpen van de vrucht verdwijnt de gifstof en kan ze gegeten worden. Vanaf 1850 wordt de tomaat veel gebruikt in de Europese keuken.In de winkel vindt u vele soorten tomaten. De gewone ronde tomaat is sappig en fris zoet van smaak. Ze voelt stevig aan en is gemakkelijk te snijden. De vleestomaat heeft extra stevig vruchtvlees en weinig pitjes. Cherrytomaatjes (ook wel kerstomaatjes genoemd) zijn kleine tomaatjes. Ze zien er leuk uit en ze smaken heerlijk zoet en sappig. Trostomaten zijn zoet en hebben een volle smaak. Deze tomaten worden met tak eraan geoogst. Zo blijven ze langer vers en smaakvol. De Romatomaat (pomodoro) wordt door de ovale vorm ook wel pruimtomaat genoemd. Deze soort heeft een volle zoete smaak. U kunt tomaten ook ingeblikt of gezeefd in een pak kopen. Een ander tomatenproduct is de zongedroogde tomaat. Wanneer u ze droog koopt, dient u ze voor gebruik even te weken. Vaak worden ze in olijfolie aangeboden.
Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Bij aankoop controleert u of de tomaten stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. Tomaten zijn lekker vers als zij een glanzend rode kleur hebben. Het steeltje moet fris groen van kleur zijn. Bewaar de tomaten het liefst op een koele donkere plaats, maar liever niet in de koelkast. Ze zijn dan tot tien dagen houdbaar.
Tomaten zijn erg gezond. Men zegt dat ze vermoeidheid bestrijden. Omdat ze anti-oxidanten bevatten, zorgen ze voor goede afweer en gaan ze vroegtijdige veroudering tegen. Ze zijn rijk aan vitamine B, B1 en C. Ze verrichten goede diensten bij maag en darmontstekingen.
Enkele gebruiksvormen van Tomaten
Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.- Tomaat
- Tomaten
- Trostomaat
- Trostomaatjes
- Vleestomaat
- Vleestomaten
- Tomatenpuree
- Trostomaten
- Trostomaatjes
- Tomatenblokjes
- Tomatenstukjes
- Zongedroogde tomaat
- Tomaatjes
- Grond tomaten
- Romatomaten
- Cherrytrostomaten
- Tomatentapenade
- Tomaatje
- Tomatenrelish
- Kerstomaatje
- Tomatenschijfjes
Onze laatste recepten met Tomaten
Tomatencremesoep
Met tomaten, kookroom en half om half gehakt uit Nederland
93 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 30 minuten
Maaltijdsoepen - warryMacaroni-gehaktschotel voor buffet
Met rundergehakt, gepelde tomaten en macaroni uit Nederland
165 weken geleden gepubliceerd - 12 porties - 1 uur
Speciale gelegenheden - bettyvandijkRatatouille
Met aubergines, paprika en tomaten uit Frankrijk
169 weken geleden gepubliceerd - 6 porties - 1 uur
Groentegerechten - HuibVConcarne tomaten
Met tomaten, kidneybonen en gehakt uit Nederland
173 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 1 uur
Ovenschotels - bettyvandijkRoerbak-spitskool
Met spitskool, groene paprika en tomaten uit Nederland
174 weken geleden gepubliceerd - 4 porties - 10 minuten
Bijgerechten - bettyvandijk
- Home
- Ingredienten
- Nachtschade
- Tomaten