Marjolein

Hier vertellen wij je alles over Marjolein. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Marjolein.

Gebruik van Marjolein

Marjolein

Gedroogde marjoleinblaadjes kunt u voor alle soorten vleesgerechten gebruiken, vooral lamsvlees en worst. Ook in gehaktbrood smaakt dit kruid erg goed. Verse gesnipperde blaadjes zijn heerlijk in een tomatensalade. U kunt de marjolein fijngesnipperd toevoegen aan een vinaigrette die uitstekend past bij een komkommersalade. Marjolein is een kruid die goed combineert met tijm en basilicum. De gerechten die uit het Middellandse Zeegebied komen hebben vaak de ingrediŽnten courgettes, aubergines en tomaten. Marjolein combineert perfect met deze gerechten. Marjolein kunt u ook goed gebruiken in omeletten en in gerechten met kaas.

  • Origanum MaioranaLatijnse naam
  • vers: paar dagen, gedroogd: een jaarHoudbaarheid
  • wilde marjolein (oregano) en echte marjolein (majoraan)Soorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Marjolein

Marjolein is een eenjarig kruid met witte of lichtrode bloempjes. De blaadjes van de plant hebben een smaak die doet denken aan tijm, waarvan sommigen met een vleugje munt. Ze is familie van wilde marjolein, de oregano. De smaak van verse marjolein wil nog wel eens verschillen. Het heeft zeer te maken met de warmte die de plant nodig heeft om de aromatische smaak te ontwikkelen. Gedroogde blaadjes zijn vaak aromatischer dan verse. Marjolein groeit in landen rondom de Middellandse Zee. Het kruid werd in de Middeleeuwen in Europa bekend. Het kruid werd veel gebruikt in reukwatertjes en kruidenbuiltjes. De bladeren van de marjolein hadden ook een schoonmaakfunctie: men wreef ermee over eiken meubels en vloeren om er een geurende glans mee te verkrijgen.

Het gedroogde blad van de marjolein is praktisch in elke supermarkt te koop. Gedroogde marjolein blijft lang goed in een goed afgesloten pot op een donkere droge plaats. Verse marjolein is enkele dagen houdbaar in de groentelade van de koelkast. U kunt in de lente in tuincentra echter ook marjolein in pot kopen. Dan hebt u de hele zomer verse marjolein binnen handbereik. Ze doet het goed in de volle zon, maar wil ?s middags even uit de zon in de schaduw gezet worden. Verse blaadjes kunt u ook invriezen, maar de smaak zal er niet op vooruit gaan. U kunt de bevroren marjolein aan het einde van een bereidingstijd in bevroren staat door het gerecht roeren. U kunt de blaadjes ook inleggen in olie. Dan wast u de blaadjes en u hakt ze fijn. U vult kleine potjes met de kruiden en bedekt de kruiden met een neutraal smakende olie (van goede kwaliteit). Deze potjes bewaart u op een niet al te warme plaats.

Marjolein werkt bevorderend op de spijsvertering en is matig urinedrijvend. Wanneer u last heeft van klachten die te maken hebben met verkoudheid, hoofdpijn, lichte maag en darm kwalen dan kunt u een aftreksel maken van de bloesemtoppen van de plant en als thee opdrinken.

Enkele gebruiksvormen van Marjolein

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Marjolein