Koriander

Hier vertellen wij je alles over Koriander. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Koriander.

Gebruik van Koriander

Koriander

Koriander is een veelgebruikt keukenkruid in gerechten uit het Midden-Oosten, India, Aziatische landen, en Indonesië. Ook vele landen rond het Middellands Zeegebied maken gebruik van deze smaakmaker. Verse, diepvries en gedroogde koriander kunnen worden gebruikt in koolgerechten, rode bieten, wildsoepen en marinades. Fijngehakt korianderblad toegevoegd aan gesmolten boter smaakt heerlijk bij gepocheerde vis. Het zaad, gemalen of gekneusd, kan worden verwerkt in bijvoorbeeld wildpaté, koek, kerrieschotels en oosterse gerechten. Als u korianderblaadjes vlak voor gebruik even in koud water onderdompelt, behouden ze langer hun aroma. U kunt zo ook het aroma van korianderzaadjes versterken: legt u ze voor gebruik 10 minuten in koud water.

  • Coriandrum sativumLatijnse naam
  • koriander ook wel ketoembar genoemd. In (gemalen) zaden (ketoembar) en blaadjes verkrijgbaar.Soorten
  • KruidenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Koriander

Koriander is een keukenkruid en staat ook bekend onder de namen coander en wantsenkruid. Dat laatste heeft zij te danken aan haar onaangename geur. Een wants is namelijk een luis. Het kruid komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en landen rondom de Middellandse Zee. Koriander is teruggevonden in oude graven van de Egyptenaren, waaruit men kan concluderen dat het kruid ook toen al in Egypte bekend was. Oude Grieken en Romeinen gebruikten het en de Romeinen namen het kruid ten slotte mee naar Midden-Europa.

Alle delen van de korianderplant zijn eetbaar. De verse bladeren en de gedroogde zaden worden het meest gebruikt voor culinaire doeleinden. Er is een groot verschil in de smaak van zaden en het verse blad. De zaden worden heel gebruikt of in poedervorm. Koriander in poedervorm is beter bekend als “ketoembar”. Ketoembar is een onderdeel van onder andere speculaaskruiden, kerriepoeder en inmaakkruiden (de hele zaden). Het zaad bevat etherische olie met corianderol. In India en China wordt het als medicijn gebruikt.

Korianderzaden of ketoembar is verkrijgbaar in de supermarkt, toko of speciaalzaken. U kunt de verse koriander vaak in pot bij de supermarkt kopen of in de koeling in een zakje. De supermarkt heeft koriander meestal ook ingevroren in het vriesvak of als korianderpasta in de koeling. (Flinke) bosjes koriander kunt u meestal wel in de toko verkrijgen. Tuincentra verkopen koriander in pot. Verse korianderbladeren moeten stevig zijn en knapperig groen. Koop liever hele gedroogde korianderzaden in plaats van gemalen. Hele zaden hebben namelijk een beter aroma. Vers korianderblad kan goed worden ingevroren. Wanneer het wordt ontdooid, kan het enigszins donker kleuren, maar het behoudt wel zijn smaak. Door het te drogen verliest het veel van zijn aroma. Gedroogde koriander bewaart u het beste in een goed afgesloten pot op een donkere droge koele plaats.

Korianderzaad heeft een licht zoete, anijsachtige, licht pikant kruidige smaak. De smaak van verse koriander laat zich omschrijven als een sterke peterseliesmaak met citroen invloeden. Er zijn veel mensen die de smaak van (verse) koriander niet kunnen waarderen. “You love it or you hate it”is wel een goede uitdrukking wat de smaakbeleving van koriander betreft. Koriander bevordert de eetlust en is goed voor de spijsvertering. Het kruid voorkomt een opgeblazen gevoel en vermindert de branderigheid van de maag. Koriander werkt goed voor het geheugen en verlicht ook verkoudheid, griep en stress. Kauwen op korianderzaadjes neutraliseert de onaangename geur van knoflook.

Enkele gebruiksvormen van Koriander

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Koriander