Guldenroede

Hier vertellen wij je alles over Guldenroede. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Guldenroede.

Gebruik van Guldenroede

Guldenroede

Van guldenroede maakt men vooral thee van de blaadjes. Vanwege de kruidige smaak kan men de blaadjes en bloemetjes in beperkte mate zelfs rauw eten. Ze kunnen vers in de soep gebruikt worden. Guldenrode kan goed gecombineerd worden met gebak, fruit en vruchtendrankjes.

  • Solidago virgaureaLatijnse naam
  • vers gebruiken of gedroogdHoudbaarheid
  • Echte guldenroede, late guldenroede en Canadese guldenroedeSoorten
  • KruidenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Guldenroede

Guldenroede is een vaste plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten. Dit houdt in dat de plant als vrij zeldzaam en sterk afgenomen op een lijst vermeld staat. Guldenroede is bekend onder meerdere namen. Andere namen voor dit kruid zijn: wonderkruid, heidens wondkruid of St. Pietersstaf. De Latijnse naam ?solidago? betekent ? globaal gezegd ? ?gezond of solide maken?. ?Virga? betekent ?groene dunne tak? en ?aurus? betekent ?van goud?. Zijn oude Latijnse benaming was Consolidae saracenias, oorspronkelijk vertaald als ?heidens wonderkruid?. Deze benamingen dankt zij aan de veelzijdige en krachtige werking van de plant op de stofwisseling, psyche en nieren. Guldenroede vindt men in het wild op open plekken in het bos. Ze heeft een roodachtige ronde stengel met in het voorjaar donkerrode bladeren. Ze heeft gele bloemetjes die in trossen bloeien in de vorm van een pluim.

Guldenroede heeft een heilzame werking op de nieren. Ze helpt bij allerlei ontstekingen en helpt vocht en urinezuur af te voeren. Ze vergruist nierstenen en helpt deze af te voeren. Ze werkt stimulerend op gal, lever en galblaas. Verder reinigt ze het bloed. Guldenroede is het perfecte kruid voor een reinigingskuur.

Men gebruikt de blaadjes en de bloemetjes van de guldenroede. Ze hebben een kruidige smaak. Het bloeiende kruid wordt verzameld en bij ca. 30 graden gedroogd. U kunt ze gedroogd verkrijgen bij de kruidenwinkel. Guldenroede wordt in veel homeopathische preparaten gebruikt. In tuincentra wordt de guldenroede in pot verkocht. Deze soort is echter niet therapeutisch te gebruiken. Er zijn namelijk drie soorten: echte guldenroede, late guldenroede, en Canadese guldenroede. De guldenroede die in tuincentra verkocht wordt, zijn doorgekweekte planten hiervan. De therapeutische werking van doorgekweekte planten is wetenschappelijk (nog) niet bewezen.

Enkele gebruiksvormen van Guldenroede

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.
  • Guldenroede