Roomkaas

Hier vertellen wij je alles over Roomkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Roomkaas.

Gebruik van Roomkaas

Roomkaas wordt gegeten op brood of op toastjes. Je kunt er ook warm en koud mee koken. Zo kun je er bijvoorbeeld cheesecake (een soort kwarktaart) mee maken. Een bekende taart is de MonChou taart. Het smaakt ook goed in warme gerechten, bijvoorbeeld bij pasta of als romige toevoeging in een soep. Verse roomkazen worden niet geperst en/of nauwelijks gerijpt. Onder de roomkaas vallen soorten als hüttenkäse en mozzarella. Verse roomkaas is gemaakt van melk waar room aan is toegevoegd. In de schappen van de koeling van de supermarkt liggen veel verschillende soorten roomkazen. Naast de basissmaak (naturel) zijn er ook vele soorten waaraan kruiden en andere ingrediënten zijn toegevoegd. Roomkaas bewaar je in de koelkast (4 – 6 graden Celsius). Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum vermeld, deze verschilt erg per soort. Er is ook lang houdbare roomkaas die je langere tijd en buiten de koeling kunt bewaren. Kaasboerderijen verkopen ook ambachtelijk bereidde roomkaas. Je kunt ook zelf eenvoudig roomkaas maken door het laten uitlekken van volle kwark in een schoon theedoek tot het de gewenste dikte heeft gekregen. Vervolgens kun je de roomkaas kruiden met ingrediënten die je lekker vindt. Je kunt uit verschillende soorten kruiden kiezen, maar ook uit fruit (bijvoorbeeld ananas), specerijen, fijngesneden groente et cetera. 

  • zie informatie op het etiket van de verpakkingHoudbaarheid
  • KaasCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Roomkazen

Roomkaas is een zuivelproduct. Het is een witte, smeerbare soort romige kaas. De smaak van roomkaas is mild en neutraal tot friszuur. Er zijn veel soorten roomkaas verkrijgbaar, waar allerhande smaken aan zijn toegevoegd. Roomkaas heeft een zachte, gladde en toch stevige structuur. Mits niet anders vermeld op de verpakking wordt roomkaas van koemelk gemaakt. Maar het is ook mogelijk dat roomkaas van de melk van andere diersoorten is gemaakt. Voor de verschillende roomkazen gelden verschillende vetgehaltes. Volvette roomkaas bevat meer dan 30 procent vet. Halfvolle roomkaas heeft een vetpercentage tussen de 16 en 18 procent. Er zijn ook veel light varianten verkrijgbaar. In de supermarkt ligt een groot assortiment van verschillende merken roomkaas in de koeling.  

Enkele gebruiksvormen van Roomkaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Roomkaas