Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Smeerkaas

Hier vertellen wij je alles over smeerkaas. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met smeerkaas.

Gebruik van smeerkaas

Smeerkaas is een zachte, vloeibare kaas die vooral als broodbeleg wordt genuttigd. Het is een smeltkaas die is gemaakt van gesmolten kaas met smeltzout eraan toegevoegd. Er zijn verschillende soorten smeerkazen, bijvoorbeeld met ham of kruiden erdoorheen. De bekendste smeerkaasfabrikant is het Nederlandse ERU. Ook La vache qui rit is een bekende smeerkaas.

 • kaasSoorten
 • KaasCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over smeerkazen

Smeerkaas wordt geproduceerd door harde kaas te verhitten en er smeltzouten en water aan toe te voegen. Door het smelten van de kaas wekt het smeltzout een bepaalde reactie op: de kaaseiwitten worden omgevormd en worden de bestanddelen gelijkmatig verdeeld. Hierdoor blijft de kaas zacht en smeerbaar. Smeerkaas is verkrijgbaar in de supermarkt en is meestal verpakt in kleine bakjes of, als het iets vastere smeerkaas betreft, in kleine aluminiumfolietjes.

De bekendste Nederlandse smeerkaas is die van ERU. Egbert Ruijs, de naamgever van ERU, richtte in 1824 een kaashandel op waarin hij snijkazen en kazen verkocht. In 1938 werd de eerste smeltkaasfabriek geopend en werd de handel in andere kazen steeds minder. In 1959 werd het nu welbekende Goudkuipje voor het eerst gemaakt. Later kwamen daar andere producten, zoals Zilverkuipje/Balans (minder vet) en smeerkaas met sambal, mosterd en ham bij. Ook is er tegenwoordig een smeerkaas op basis van pittige oude kaas: ERU Prestige.

Een internationaal zeer bekende smeerkaas is La vache qui rit. Deze zachte smeltkaas werd in 1921 voor het eerst geproduceerd en is inmiddels over bijna de hele wereld bekend. Smeerkaas is lekker op brood, toastjes en bijvoorbeeld tussen een tosti.

Enkele gebruiksvormen van smeerkaas

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met smeerkaasInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven