Brie

Hier vertellen wij je alles over Brie. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Brie.

Gebruik van Brie

Brie

Brie is een heerlijke kaas voor op het dessert kaasplankje. De fruitige smaak van brie zorgt voor een goed evenwicht tussen de verschillende kaassoorten. Een goede kaasplank heeft minimaal drie soorten kaas, met een smaaksterkte van mild tot pittig. In plaats van stokbrood, serveert u bij de brie een stevige donkere broodsoort. Een glas rode wijn van Franse afkomst, zoals de Bourgogne of Côtes du Rhône maakt het helemaal compleet. Brie op een stokbroodje is echter ook niet te versmaden. U kunt brie ook bij de maaltijd gebruiken als vervanger van vlees. Ze heeft een hoge voedingswaarde en gecombineerd met fruit en groente bereikt u een volwaardige maaltijdsamenstelling. Deze kaas smaakt heerlijk bij gerechten met pasta.

  • Brie de Meaux en Brie de MelunSoorten
  • KaasCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Brie

Brie is een Franse kaassoort. Het komt uit het Franse departement Seine-et-Marne in de Ile de France. Brie kaas bestaat oorspronkelijk in twee soorten: Brie de Meaux en Brie de Melun. Dit zijn de enige twee brie-soorten die een soort keurmerk hebben (het zogenaamde appelation dórigine controlee). Dit AOC-keurmerk houdt in dat de brie-kazen moeten voldoen aan regels met betrekking tot, onder andere, de soort melk en de manier van produceren en de rijpingsduur van de kaas. Brie de Melun wordt beschouwd als de stamvader van de brie-kazen. Men beweert dat de kaas al bestond voor de Romeinse invasie.

Brie wordt van rauwe en gepasteuriseerde melk gemaakt. Het is een hele kunst om de lagen van de kaas gelijkmatig in de kaasvormen te scheppen. Is de kaas stevig genoeg geworden, dan wordt ze op stromatjes gelegd. Op deze matjes wordt de brie regelmatig gekeerd en bestrooid met speciale schimmels. Het zijn de penicillium candidum, penicillium camemberti en brevibacterium linens. De korst die daarbij ontstaat, geeft de brie haar karakteristieke uiterlijk en smaak. Brie bevat gemiddeld minimaal 45% vet.

Brie wordt tegenwoordig door vele zuivelfabrieken ?nagemaakt?. De lekkerste boeren brie komt uiteraard nog van de boerderij. Deze boeren brie ligt in de herfst op de plank bij de goed geselecteerde kaaswinkel. De korst van de brie de Meaux is dun en bedekt door een donzig laagje witschimmel, hier en daar getekend door wat bruinrode stipjes en streepjes. De zuivel is zacht, romig maar stevig en glad. De brie de Melun is veel pittiger, robuuster en romiger. Bewaar de brie thuis op een koele donkere plaats. U kunt hem afdekken met een vochtige doek om te voorkomen dat hij uitdroogt. U kunt de brie ook in perkamentpapier bewaren in de groentelade van de koelkast.

Enkele gebruiksvormen van Brie

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Brie