Bamboescheuten

Hier vertellen wij je alles over Bamboescheuten. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Bamboescheuten.

Gebruik van Bamboescheuten

Ingeblikte bamboescheuten kun je uit het blik direct gebruiken, bijvoorbeeld als ingrediënt in een koude salade. Ze worden veel in groentegerechten en roerbakgerechten gebruikt. Bamboescheuten smaken prima in gerechten waarin ook fruit als ananas is verwerkt. Je kunt deze groente gebruiken in een zoetzuur. Bamboescheuten blijven knapperig als je ze aan het einde van de kooktijd slechts even mee verwarmd. Ze hoeven niet altijd gecombineerd te worden met andere groenten. Je kunt ze ook als bijgerecht opdienen: gesmoord, of (gegratineerd) met een kaassaus. Verse bamboescheuten kun je ook frituren, wat je maar beter niet met de ingeblikte doet. Let daarom bij het recept altijd op de vermelding of er verse scheuten bedoeld worden. De ingeblikte zijn voor sommige gerechten namelijk weer minder goed te gebruiken.

  • BambuseaeLatijnse naam
  • in blik: langere tijdHoudbaarheid
  • 1 soortSoorten
  • GroenteCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Bamboescheuten

Bamboescheuten zijn eetbare delen van de bamboeplant. Het zijn de jonge uitlopers van de plant. Bamboe is één van de snelst groeiende planten. Het is een grassoort. De wortels van de bamboe worden in de grond opgeslagen en als de omstandigheden goed zijn, hebben ze al snel uitlopers boven de grond. De plant doet het eigenlijk overal wel goed, zowel in koude berggebieden als in hete, tropische gebieden. Het woord ?bamboe? komt uit het Maleis en is bekend over de hele wereld. Van bamboe worden de jonge uitlopers gebruikt om te consumeren. Verder wordt de bamboeplant gebruikt voor het maken van meubels, hengels, muziekinstrumenten en andere zaken. De jonge roomkleurige bamboescheuten hebben een frisse, zoetige en knapperige smaak. Bamboescheuten worden veel gebruikt in de Aziatische keuken, in het bijzonder in de Chinese en Indonesische. In Nederland wordt de groente niet veel gebruikt, tenzij voor het bereiden van buitenlandse of exotische maaltijden. Vers zijn ze hier haast niet verkrijgbaar. Verse bamboescheuten moeten lange tijd gekookt worden. Het is daarom wel zo praktisch om ze in blik te kopen. Ingeblikt zijn ze verkrijgbaar in de goed gesorteerde supermarkt, de Aziatische winkel of bij de toko. Deze bamboescheuten worden eerst gekookt en in plakjes gesneden voordat ze in blik worden bewaard. Je kunt ze direct uit het blik gebruiken. De Aziatische winkel verkoopt ze ook wel eens voorgekookt in zakken in de diepvries. In het Indonesisch heten bamboescheuten reboeng. Deze benaming wordt ook veel in Indonesische gerechten gebruikt. De ingeblikte bamboescheuten zijn in het ongeopende blik zeer lang houdbaar.

Enkele gebruiksvormen van Bamboescheuten

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Bamboescheuten