Sojabonen

Hier vertellen wij je alles over Sojabonen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Sojabonen.

Gebruik van Sojabonen

Sojabonen kunnen in de peul gekookt worden met water en zeezout. Je eet alleen de boontjes en niet de peul! Ze worden zo veel als snack gegeten. De boontjes kun je ook in gerechten verwerken in combinatie met andere groenten. Je kunt ze ook na het koken, smoren in een klontje boter en sojasaus en zo als bijgerecht opdienen. Sojaboontjes passen in vele Chinese en Japanse gerechten. Gedroogde sojabonen moet je voor bereiding 8 tot 12 uur weken in een grote pan met ruim water. Daarna kun je ze in tweeënhalf tot drie uur gaar koken. Voeg op het einde van de kooktijd pas het zout toe. Je kunt de boontjes nu verwerken in stoofschotels, maar je kunt geweekte sojabonen ook roosteren in de oven. Zo maak je thuis je eigen sojanoten, die je kunt serveren bij de borrel.

  • Glycine maxLatijnse naam
  • zie informatie op de verpakking, gedroogd: jarenHoudbaarheid
  • GroenteCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Sojabonen

Sojabonen zijn peulvruchten en familie van erwten, groene boontjes en pinda’s. Ze worden veel gebruikt als grondstof voor sojaproducten, waaronder tofoe, tempeh, sojasaus en sojaolie. Het is een eenjarige plant. De sojaboon bevat een hoog eiwitgehalte en alle 8 essentiële aminozuren, meervoudig onverzadigde vetzuren en calcium, vitamine B, ijzer, fosfaat en zink. De meest gebruikte sojaboon is geel, maar er zijn ook zwarte, bruine en groene rassen. Er zijn ongeveer 1000 variëteiten bekend. We eten hier nauwelijks hele sojabonen, hoewel ze een uitstekende bron van eiwit leveren, evenals onverzadigde vetten, mineralen, vitamines, voedingsvezels en stoffen die gezondheidsbevorderend zouden werken (isoflavonen, fytaten en saponinen). Je kunt sojabonen kopen in de Aziatische supermarkt of in de natuurvoedingwinkel. In het verre oosten worden sojabonen al eeuwen gebruikt als vast bestanddeel van het voedselpakket. Het is één van de oudste Chinese landbouwgewassen. In het oosten beschouwen ze de boon als één van de vijf heilige gewassen, naast rijst, tarwe, gerst en gierst. Hoewel ze zo gebruikt kunnen worden, gaat het grootste deel van de oogst naar de industrie om verwerkt te worden tot de vele verschillende sojaproducten. In het westen worden sojabonen vooral gebruikt om er sojaolie van te maken of veevoeder. In Nederland wordt dan ook veel soja geïmporteerd voor de veehouderij. Je kunt sojabonen kopen (vers in de peul), gedroogd of uit de diepvries bij de toko of op een Aziatische markt. Sojabonen drogen snel uit. Je kunt ze niet lang bewaren. Raadpleeg voor de houdbaarheidsdatum de informatie op het etiket. In gedroogde vorm zijn de sojabonen jarenlang houdbaar. Sommigen kunnen allergisch reageren op de eiwitten in soja. Deze allergische reactie kan zich uiten in de vorm van jeuk of irritatie tot een levensbedreigende anafylactische shock.

Enkele gebruiksvormen van Sojabonen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Sojabonen