Druiven

Hier vertellen wij je alles over Druiven. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Druiven.

Gebruik van Druiven

Druiven

Haal druiven een uur voor gebruik uit de koelkast om ze op kamertemperatuur te laten komen. Spoel ze voorzichtig af onder de kraan. Spoel alleen de druiven af die u onmiddellijk wilt gebruiken. Als u druiven wilt schillen, dompelt u ze enkele seconden onder in kokend water en laat u ze vervolgens schrikken onder de koude kraan. De schil zal nu makkelijk te verwijderen zijn met een scherpe mespunt. Met een grote naald kunt u de druiven ontpitten. Druiven smaken heerlijk puur natuur, als tussendoortje, bij het aperitief of in een fruitsalade. Ze zijn ook lekker bij een kaasschotel. De combinatie van druiven, noten en kaas is heerlijk. Druiven smaken ook prima in warme gerechten met vlees, vis of gevogelte. De mooie kleuren van druiven maken het een prima decoratie of garnering voor gerechten, desserts en drankjes of gewoon om vlees- of saladeschotels op te leuken.

  • Vitis viniferaLatijnse naam
  • 5 dagenHoudbaarheid
  • witte, rode en blauwe soortenSoorten
  • FruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Druiven

Druiven zijn vruchten van de wijnstok. Ze groeien in landen met een mild tot mediterraan klimaat, zoals de landen rond de Middellandse Zee, waaronder Spanje, Frankrijk, ItaliŰ, Griekenland en Turkije. Voor de wijnteelt is de wijnbouw over de hele wereld verspreid. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer wijngaarden te vinden in Nederland. Door het kweken van bepaalde soorten rassen is het ook mogelijk om in het Nederlandse klimaat toch prima druiven te telen. Druiven worden geteeld om verkocht te worden als fruit, als basis voor het maken van wijn of druivensap en voor de productie van rozijnen. Populaire wijndruiven voor het maken van rode wijn zijn (onder vele andere) de Cabernet Sauvignon, de Pinot Noir en de Merlot. Populaire witte druiven zijn (ook onder vele andere) de Riesling, Chardonnay en de Sauvignon Blanc.

De druiven die geteeld worden om als fruit te worden geconsumeerd, worden voornamelijk aangeleverd in de periode van eind augustus tot eind oktober. Er worden voornamelijk witte en blauwe druiven aangeboden. De druiven die hiervoor in aanmerking komen, moeten zoet en sappig zijn. Er worden tientallen soorten geteeld, waaronder ook pitloze. U vindt de druiven in de supermarkt en de groente- en fruitzaak. Let u op of de druiven onbeschadigd zijn. Druiven zijn erg kwetsbaar. U kunt de druiven in de koelkast of op de fruitschaal bewaren. Ze zijn tot 5 dagen houdbaar. Ze rijpen niet na. Druiven kunt u invriezen om ze later in warme gerechten te gebruiken.

Druiven bevatten veel druivensuiker waardoor ze snel energie leveren. Ze zijn rijk aan organische zuren, vitamines uit de B-groep en polyfenolen (goed voor hart en bloedvaten). Het is aan te raden de pitloze variant te kopen of de pitten te verwijderen indien u last heeft van gevoelige darmen.

Enkele gebruiksvormen van Druiven

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Druiven