Cranberries

Hier vertellen wij je alles over Cranberries. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Cranberries.

Gebruik van Cranberries

Cranberries

De smaak van cranberry is zuur en wrang. Ze moeten om ze lekker te maken eerst met suiker gekookt worden. Laat bij het koken de deksel op de pan, anders knappen de bessen open. Voor bereiding van 500 gram cranberries heeft u 250 gram suiker nodig. Gekookte cranberries laat u eerst afkoelen en daarna kunt u ze bewaren in de koelkast. Van cranberries kan men cranberrysaus maken. Deze saus past uitstekend bij wild en gevogelte, varkenshaas en gehaktballetjes (dit is een typisch Zweeds gebruik). U kunt van cranberries compote maken. Deze compote past prima bij vlees- of kaasgerechten. Ook zoete gerechten kunnen verrijkt worden met de compote. Op Terschelling serveert men op vele plaatsen een klodder cranberry compote op beschuitje met een flinke toef slagroom daar bovenop.

  • Oxycoccus macrocarponLatijnse naam
  • 1 tot 2 wekenHoudbaarheid
  • 1 soortSoorten
  • FruitCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Cranberries

De cranberry is ook bekend onder de naam veenbes, hoewel dat niet terecht is. De cranberry is namelijk een glimmende bes die ovaal van vorm is en dieprood van kleur. De veenbes glimt niet en heeft een andere, doffere kleur. Voor de smaak maakt het echter niet uit, beide bessen smaken hetzelfde. De veenbes en cranberry zijn vrij zeldzaam in Nederland. Op het Waddeneiland Terschelling komt de cranberryveel voor. De cranberry is voor het eiland een product welke veel verwerkt wordt in producten die erg in trek zijn bij toeristen. Oorspronkelijk komt de cranberry uit Noord-Amerika. De Indianen maakten al gebruik van de cranberry voor medicinale doeleinden. Het sap werd gebruikt voor de behandeling van pijlwonden. Ook waren het de Indianen die het sap van de cranberry dronken ter bescherming van de blaas. Deze geneeskrachtige werking van de cranberry voor de blaas heeft de rode bes te danken aan het stofje proanthocyanide. De bes is vanwege deze kwaliteit erg populair geworden in Nederland.

Terschelling heeft de groei van de cranberry te danken aan een schipbreuk rond het jaar 1839, waarbij vaten gevuld met harde rode bessen aanspoelden. De zure rode bessen vonden geen belangstelling en werden gedumpt in de duinvalleien. Daar begonnen de bessen te wortelen. De botanicus en bioloog Holkema ontdekte in 1869 dat de rode bes de cranberry betrof. De cranberry bleek uit Noord-Amerika te komen. De cranberries werden door de bevolking op Terschelling in gebruik genomen en men ontdekte de veelzijdigheid van de bessen. Vanaf 1910 werd de veenbes gebruikt voor commerciŽle doeleinden.

Cranberries zijn van september tot april verkrijgbaar. Ze worden meestal verkocht in geperforeerde plastic zakken, waar ze het best in bewaard kunnen worden. Kijk of de bessen er glimmend uitzien en stevig aanvoelen. Ze zijn 1 tot 2 weken houdbaar in de koelkast. U kunt de bessen in een plastic zak invriezen. Dan zijn ze een jaar houdbaar. Cranberrysap is verkrijgbaar in de natuurwinkel, reformwinkel, drogisterij en in de boerderijwinkel.

Enkele gebruiksvormen van Cranberries

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Cranberries