Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Blauwe bessen

Hier vertellen wij je alles over Blauwe bessen. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Blauwe bessen.

Gebruik van Blauwe bessen

Blauwe bessenBlauwe bessen kunt u zo puur eten. Wanneer u ze zonder toevoeging van suiker eet, zijn ze zoals hierboven blijkt, zeer gezond voor u. U kunt ze ook in een (vruchten)salade verwerken. Blauwe bessen kunnen worden verwerkt in verschillende bosvruchten creaties. U kunt ze gebruiken als decoratie of vulling in verschillende nagerechten, zuiveltoetjes, ijs, gebak en taart. De bessen zijn geschikt om in te maken en het maken van een (bosvruchten)jam. U kunt er bessensap van maken. Ze zijn ook geschikt om wijn of siroop van te maken.

 • Vaccinium corymbosumLatijnse naam
 • FruitCategorie
 • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Blauwe bessen

Een blauwe bes is een vrucht van een plant die behoort tot de heifamilie. De plant is een struik die tussen de anderhalf en tweeënhalf meter hoog kan groeien. De blauwe bes heeft in de herfst kenmerkende vuurrode bladeren. De plant bloeit in trossen. De kleur van de bloemen varieert van room naar roze. De blauwe bes komt oorspronkelijk uit het noordoosten van de Verenigde Staten. De blauwe bes wordt onterecht vaak verward met de bosbes. De bosbes is namelijk een andere soort. De blauwe bes is groter van vorm dan de bosbes.

Blauwe bessen rijpen overwegend in juli en augustus, maar ze zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Op de zand- en veengronden van Zuid- en Oost-Nederland zijn een aantal kwekerijen gespecialiseerd in de teelt van blauwe bessen. U kunt de bessen het beste direct na aankoop eten. Kies voor stevige blauwe bessen met een zilverachtige waas. Vermijd verschrompelde of overrijpe bessen. Bewaar de bessen niet te lang, omdat hierdoor alle gezonde stoffen verloren gaan. U kunt verse blauwe bessen ongeveer vijf dagen in de groentelade van de koelkast bewaren. U kunt de bessen ook invriezen. De smaak en de textuur van de bessen gaat dan wel daarmee wat achteruit.

De blauwe bes heeft vele geneeskundige eigenschappen. In de tweede Wereldoorlog werd de bes door piloten gebruikt tegen nachtblindheid. Blauwe bessen bevatten veel natuurlijke suikers, waardoor het een gezonde energiebron is. De bes kan zonder problemen door diabetes patiënten gegeten worden. In sommige gevallen wordt aangeraden de blauwe bes te combineren met yoghurt of kwark. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de blauwe bes een hoog gehalte aan vitamine E en anti-oxidanten bevat. Anti-oxidanten spelen een belangrijke rol bij het verouderingsproces. Anti-oxidanten werken ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermen het lichaam tegen verschillende ziekten, zoals kanker. De bladeren van de blauwe bes bezit ook geneeskrachtige eigenschappen. De geneeskrachtige eigenschappen verdwijnen overigens als men de bes eet met suiker.

Enkele gebruiksvormen van Blauwe bessen

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met Blauwe bessenInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven