Mango

Hier vertellen wij je alles over Mango. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Mango.

Gebruik van Mango

Mango

Rijpe mango’s smaken heerlijk puur natuur. De schil van de mango is niet eetbaar. Ze vormen een exotisch ingrediënt in fruitsalades. Mango past goed bij fruitsoorten zoals sinaasappel, watermeloen, ananas, banaan en papaja. Mango combineert ook met kaas. Wat dacht u van een zomerse mango-kaassalade? U kunt de mango pureren in een fruit sorbet. U kunt van gepureerde mango prima sorbet ijs maken. Heerlijk met een vleugje kokos. Mango smaakt uitstekend bij gerookt vlees, parmaham en gerookte kip. U kunt mango als bijgerecht serveren bij pittige gerechten zoals kerrieschotels. U kunt van onrijpe mango’s een mangochutney maken. Mango kan ook goed gebruikt worden in warme gerechten, zoals in een ovenschotel van kip en mango.

Algemene informatie over Mango's

De mango is oorspronkelijk afkomstig uit de Himalaya. De grootste producent van mango’s is India, hoewel dit land ze vooral voor eigen consumptie gebruikt. Mango’s worden ook verbouwd in Zuid- en Zuid-Oost-Azië, Oost- en West-Afrika, in Zuid-Afrika en in de tropen en de subtropen van Amerika. Oorspronkelijk komt de mango uit India. De groengele bloemen van de mangoboom worden in India gebruikt voor ceremonies en godsdienstige plechtigheden. Leuke wetenswaardigheid is dat men beweert dan Boeddha zijn wijsheid als slapende onder de mangoboom heeft opgedaan.

Er bestaan meer dan duizend soorten mango’s, die in smaak en afmetingen zeer verschillen. Mango heeft een groengele, oranje, rode of zelfs purperrode schil. In de lengte van de mango zit een grote smalle pit die stevig aan het vruchtvlees vastzit. Het rijpe vruchtvlees is zacht en sappig, en lichtoranje van kleur. De mango smaakt fris en vol, met een pikante exotische toon. Mango’s worden half rijp vervoerd, omdat ze anders niet te vervoeren zijn. De mango is namelijk een zeer kwetsbare vrucht. Ze kunnen niet tegen druk en een temperatuur onder de 13ºC brengt al schade aan. Een rijpe mango ruikt sterk. Een bijna rijpe mango geeft bij zachte druk iets mee, en de geur begint zich net een beetje te verspreiden. Er mogen geen zwarte vlekken op de schil aanwezig zijn. Een bijna rijpe mango rijpt bij kamertemperatuur in één tot drie dagen na. Doet ze dat niet dan zal het ook niet meer gebeuren. Het betekent dat de mango te vroeg is geoogst en dan zal ze niet meer rijp worden. Een rijpe mango kunt u beter maar snel opeten of gebruiken. De smaak zal ze snel verliezen.

Mango’s zijn erg gezond. Ze bevatten van alle fruitsoorten het hoogste vitamine A gehalte. Ze zijn net zo rijk aan vitamine C als citroenen. Mango kan in combinatie met melkproducten allergische reacties oproepen.

Enkele gebruiksvormen van Mango

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Mango