Rijstnoodles

Hier vertellen wij je alles over Rijstnoodles. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Rijstnoodles.

Gebruik van Rijstnoodles

Rijstnoodles hebben over het algemeen een korte bereidingstijd, je hoeft ze vaak maar een, twee of drie tot vijf minuten te koken tot ze zacht zijn. De exacte kooktijd hangt af van de grootte en type noodles. Hoe dikker de noodles, hoe langer de kooktijd. Dikke rijstnoodles hebben een bereidingstijd van soms wel een kwartier tot 20 minuten! Spoel de noodles direct na het koken met (veel!) koud water af. Het koude water stopt het kookproces. Rijstnoodles worden aan het einde van een bereiding met de wok aan de ingrediënten toegevoegd en door elkaar geroerd/geschud. Ze nemen de smaken van de groente en (eventueel vis of vlees) helemaal op als je ze enkele minuten even mee laat sudderen. Gedroogde rijstnoodles kun je in olie bakken. Ze zullen hierbij opzwellen. Op deze manier kun je een feestelijk ‘nestje’ maken. Rijstvellen kun je in brede linten snijden en voorzichtig bakken met saus, of vullen met groente en/of vlees. Rijstvermicelli is de dunste soort. Deze vermicelli wordt niet alleen in de soep gebruikt, je kunt deze soort ook prima gebruiken in roerbakschotels.

  • zie informatie op de verpakkingHoudbaarheid
  • Rijstnoedels, mihoen, gedroogde rijst noedels, rijstmie, rijstnoodles, rijst noodles, rijstvermicelliSoorten
  • DeegwarenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Rijstnoodles

Rijstnoodles zijn eetwaren die gemaakt worden van ongerezen deeg van rijstebloem en water. Ze zijn er in vele soorten en maten, zowel vers als gedroogd. De Thaise kanom tjien is een rijstnoodlesoort die gemaakt wordt van gefermenteerde rijst. In de Chinese keuken worden ultradunne spaghettiachtige rijstnoodles gebruikt, maar ook hele brede varianten, zogenaamde rijstvellen gemaakt van rijst. Deze rijstvellen worden ook wel hefen of rijststicks genoemd. In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van rijstmie of mihoen. Rijstnoodles worden gemaakt van rijstebloem en water. Dit wordt tot een deeg gemaakt en vervolgens in de gewenste vorm gedroogd. Rijstnoodles hebben een grauwwitte tot transparante kleur. Bij het koken verkleuren ze wit tot witgeel. Je kunt gedroogde rijstnoodles in elke supermarkt vinden. Gedroogde rijstnoodles zijn heel lang houdbaar. Raadpleeg de informatie op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum. Bij de Aziatische supermarkt of toko hebben ze een grotere variëteit aan rijstnoodles, waaronder ook de verse. Verse rijstnoodles kun je niet altijd in de koelkast bewaren. Ze moeten bij voorkeur op de dag van aankoop verwerkt worden. Leg ze in kokend water en wacht tot ze zacht genoeg zijn geworden om ze voorzichtig los van elkaar te kunnen krijgen.

Enkele gebruiksvormen van Rijstnoodles

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.