Brood

Hier vertellen wij je alles over Brood. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Brood.

Gebruik van Brood

Brood

Het is erg leuk om zelf brood te bakken. U kunt eindeloos variëren met verschillende ingrediënten. Tegenwoordig wordt brood bakken heel makkelijk met de broodbakmachine voor huishoudelijk gebruik. Op deze manier kunt u ook glutenvrij brood bakken. Maar u kunt brood natuurlijk ook ouderwets in de oven bakken. Brood biedt talloze mogelijkheden in de keuken. U kunt het brood op allerhande manieren vullen en bereiden. Brood kan een ingrediënt zijn voor vele gerechten, zoals de Oudhollandse appelbroodpudding. Brood wordt ook veel gebruikt in gehaktschotels. Brood is het basisingrediënt voor wentelteefjes. Brood is ook een belangrijk ingrediënt bij de kaasfondue.

  • Bruinbrood, buitenlands brood, desembrood, kleinbrood, luxe brood, meergranenbrood, roggebrood, volkoren brood, voorgebakken brood, witbroodSoorten
  • BroodCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Broden

Brood wordt gemaakt van graan. Graan is naast vlees en peulvruchten de meest complete energieleverancier. Brood wordt voornamelijk gegeten bij de broodmaaltijd. In veel landen bestaat de lunch over het algemeen uit een broodmaaltijd.

Het bakken van brood begon al heel vroeg. Broden waren in het begin meer een soort koeken die gemaakt werden van graankorrels vermengd met dierenvet, gedroogd in de zon op gebakken op hete stenen. Rond 4500 voor Christus werd het eerste graan verbouwd. Brood werd met gist bereid ongeveer 1500 voor Christus. Het werd ontdekt door een Egyptische slaaf. De broden kregen een luchtige structuur. Vanaf dat moment werden er al verschillende broden gemaakt, door toevoeging van verschillende ingrediënten.

Brood bestaat uit meel, gist, zout en water. Het soort brood bepaald welke granen voor het meel worden gebruikt en de eventuele toevoegingen daarbij. De ingrediënten van brood worden tot een deeg gekneden. Het deeg moet enige tijd rijzen. Dan wordt het deeg in de oven gebakken.

U kunt de meest verschillende soorten brood kopen bij de bakker. De meeste supermarkten hebben ook een uitgebreid assortiment van een eigen bakkerij. Let bij het kopen van verpakt brood op de uiterste versheiddatum op de verpakking. Tegenwoordig wordt het assortiment afbakbroden ook steeds uitgebreider. Afbakbroden moet u thuis voor gebruik nog enkele minuten in de oven afbakken. De broden zijn langere tijd houdbaar en bieden vers brood op ieder gewenst tijdstip van de dag. Brood bewaart u in een goed geventileerde maar gesloten broodtrommel, zodat het niet schimmelt maar ook niet uitdroogt. U kunt het brood eventueel in een dichte, goed gesloten plastic zak bewaren. Een heel (niet gesneden) brood blijft enkele dagen goed. In de diepvries is brood ongeveer twee maanden houdbaar.

Brood is een basisproduct. Door de gezonde samenstelling is brood een goede basis voor elke maaltijd. Net als aardappel is brood een belangrijke dagelijkse leverancier van essentiële voedingsmiddelen. Het Voedingscentrum adviseert vijf tot zeven sneetjes per dag voor volwassenen. Brood levert energie en zit vol voedingvezels waardoor het een verzadigd gevoel geeft. Verder zitten er vitamines en mineralen in brood.

Enkele gebruiksvormen van Brood

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Brood