Stokbrood

Hier vertellen wij je alles over Stokbrood. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Stokbrood.

Gebruik van Stokbrood

Stokbrood

In Frankrijk ontbreekt bij geen enkele maaltijd het stokbrood. In Nederland is het niet gebruikelijk om bij iedere maaltijd brood te eten. Het stokbrood is ideaal bij de soep. U kunt met het brood de resten soep uit het bord deppen. Brood neutraliseert de smaak tussen twee gerechten. Menig restaurant biedt de gasten stokbrood al voor de maaltijd aan, al dan niet vergezeld van (kruiden)boter. (Bij sommige restaurants moet je er om vragen en wordt het brood opgeteld bij de rekening). Stokbrood mag niet ontbreken bij de (kaas)fondue. Het stokbrood is een ideale basis voor vlees en/of groentebeleg, waardoor het een complete maaltijd wordt. Natuurlijk is stokbrood een prima broodsoort voor de lunch. Door de neutrale smaak is het brood met werkelijk alle soorten broodbeleg te combineren. U kunt het brood ook vullen met bijvoorbeeld gehakt en groenten en in de oven afbakken.

  • 1 dagHoudbaarheid
  • BroodCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Stokbrood

Stokbrood is de Nederlandse naam die gebruikt wordt voor ?baguette?, een Franse broodsoort. De letterlijke vertaling van het Franse woord ?baguette? is ?stokje?. De naam is voortgekomen uit het gebruik dat het brood vroeger als een lange sliert deeg aan een stok werd gedraaid om deze boven het vuur te bakken. De inkepingen van de baguette moeten nog terug doen denken aan het toenmalige uiterlijk van het brood. Nederland kent het stokbrood eigenlijk pas sinds de jaren 70. Het Nederlandse stokbrood is anders dan de Franse soort. In Frankrijk gebruikt men zuurdesemgist, terwijl men in Nederland bakkersgist gebruikt. Daarnaast gebruikt men in Nederland gewoon meel en in Frankrijk harde tarwemeel.

In Frankrijk bakken ze de baguettes aan de lopende band. Ze worden namelijk al gauw hard en de versheid gaat snel achteruit. Hebt u een stokbrood vers gekocht, dan kunt u vlak voor gebruik het brood met wat water besprenkelen en even in de oven opwarmen. Zo smaakt het weer lekker vers.

Stokbroden koopt u bij de bakker of bij de supermarkt. U moet er meestal wel snel bij zijn. Stokbroden zijn ?s middags vaak al uitverkocht. In de supermarkt vindt u ook vaak de stokbroden die u thuis af kunt bakken. Deze zijn vaak langer houdbaar. Raadpleeg voor de uiterste houdbaarheidsdatum de verpakking. Pistolets zijn kleine stokbroodjes. Ze worden ook petit pains (letterlijke vertaling: kleine broden) genoemd. De kleine broden worden op verschillende manieren gebakken, met verschillende granen (bruine of witte) en toevoegingen (sesam, maanzaad, zemelen, etcetera).

Enkele gebruiksvormen van Stokbrood

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Stokbrood