Foccacia

Hier vertellen wij je alles over Foccacia. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Foccacia.

Gebruik van Foccacia

Focaccia is plat brood uit Italië, meestal bestrooid met verschillende kruiden. Het lijkt op een pizzabodem, maar is vaak dikker. Focaccia wordt in een steenoven gebakken. Focaccia wordt gegeten als tussendoortje, voorgerecht of als sandwich.

  • broodSoorten
  • BroodCategorie
  • In te vriezen

Algemene informatie over Foccacia

Focaccia is een ideaal broodje als voorgerecht, dipsnack of tussendoortje. In Italië wordt het veel gebruikt voor sandwiches, maar met een beetje boter of olie is het ook heel smaakvol. De focaccia komt oorspronkelijk uit de streek Ligurië in Noord-Italië. De oorsprong van de naam focaccia komt waarschijnlijk uit het Latijn: ‘focus’ betekent ‘haard’. De Etrusken bakten het brood naar verluidt op hete stenen.

Het deeg van focaccia bestaat uit een basis van bloem, olie, water, suiker, zout en gist. Het deeg wordt meestal met de hand in een dikke laag uitgerold en vervolgens in een steenoven gebakken. Om luchtbellen, en daarmee harde stukken te voorkomen, worden er gaten of sneeën in het deeg gemaakt. Met olijfolie en kruiden (bieslook, basilicum of rozemarijn) krijgt het brood extra smaak. Door voor het rijzen het deeg in te smeren met olijfolie, behoudt het brood zijn vocht en dus de zachte textuur. Het is heel makkelijk om zelf een focaccia te maken. Na het rijzen (drie kwartier) hoeft het maar 20 minuten in de oven. Een focaccia kun je beschouwen als een soort pizza: het is ook lekker om er behalve kruiden ook uien, kaas en zelfs wat vlees of groenten op te strooien.

Doordat de kust van Ligurië bezaaid is met kleine dorpjes, zijn er vele varianten op de focaccia: elk dorp heeft zo ongeveer zijn eigen recept. Dit varieert van knapperige, koekachtige broodjes tot zachte ‘oliebroodjes’. Eén van de afwijkendste focaccia’s wordt gemaakt in Recco: twee flinterdunne lagen deeg met kaas ertussen. In sommige gebieden is ook een zoete variant populair, waarbij het focacciadeeg is besprenkeld met suiker en ook rozijnen of honing bevat.

Een andere variant is de focaccia barese, die veel gegeten wordt in de provincies Bari, Brindisi, Lecce en Taranto. Deze komen weer voor in drie varianten: met tomaat en olijf, met aardappelschijfjes en de witte focaccia met grove zoutkorrels en rozemarijn. In andere landen heeft de focaccia overigens een andere benaming. In Frankrijk wordt het bijvoorbeeld ook wel fogassa, fougasse of foisse genoemd, in Argentinië fugazza en in Spanje staat het bekend als hogaza. En, uiteraard, allemaal op een andere manier gemaakt.

Enkele gebruiksvormen van Foccacia

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Foccacia