Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Martini

Hier vertellen wij je alles over Martini. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Martini.

Gebruik van Martini

Martini kan gedronken worden als aperitief en digestief. Witte martini (Bianco) kan goed worden gemixt met bubbels (water of frisdrank) en vruchtensap. Martini Rosso is een prima drankje om te drinken als aperitief. Droge Martini kan worden gebruikt als basis voor vele soorten cocktails. Cocktails die worden samengesteld uitsluitend uit spirits, dat wil zeggen witte doorzichtige sterke dranken, dienen uitsluitend geroerd te worden en niet “geshaked” zoals James Bond zijn cocktail in zijn films graag wil hebben. Je kunt Martini ook puur drinken, of “on the rocks”(lees: met ijs). Martini kun je als ingrediënt in warme of koude gerechten toevoegen. De gebruikstemperatuur van de Rosé ligt tussen de 7 en 8 graden Celsius. Voor de droge en witte Martini is dat tussen de 4 en 5 graden Celsius. De zoete rode Rosso smaakt het best rond 10 graden Celsius.

 • langere tijdHoudbaarheid
 • Bianco (wit), Extra dry, dÓro (Goud), Rosé, Rosso (rood, zoet), Fiero (oranje, van bloedsinaasappels), AstiSoorten
 • Alcoholische drankenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Martini

Martini is een alcoholische drank die geproduceerd wordt in Turijn, een plaats in Italië. De drank is een vermout en komt uit de distilleerderij Martini & Rossi. Het bedrijf werd opgericht in 1863. De oorspronkelijke naam van de firma was Martini, Sola & Cia. Het was een verwijzing naar de namen van de oprichters: Alessandro Martini, Luigi Rossi en Teofilo Sola. In 1879 verkocht de familie Sola hun aandeel aan Rossi en Martini. De naam veranderde in Martini & Rossi. De Rum fabrikant Barcadi heeft ten slotte het bedrijf en de drankproductie overgenomen.

Martini is een drank die valt onder de vermoutsoort. Een vermout is een versterkte wijn die op smaak wordt gebracht met aromatische kruiden en planten. Bedenkers van deze drank waren de Fransen. Zij kwamen in de 18e eeuw met een versterkte wijn op de markt die “vermouth” genaamd werd. Zij waren hiervoor op ideeën gebracht door nog eerder bekende Duitse wijn die versterkt werd met het kruid absint. Naast verschillende soorten kruiden kunnen ook suikers en zuren worden toegevoegd. Niemand weet welke kruiden er precies gebruikt worden voor de productie van Martini.

Italiaanse vermout kan worden onderverdeeld in grofweg vier soorten. Witte vermout (bianco) is doorgaans fruitig, fris en licht. Rode vermout (rosso) heeft een bitterzoete kruidensmaak. De droge vermout is vaak wit en fris. Droge vermout wordt veel gebruikt als basis voor de welbekende cocktail, genaamd “Martini”. Voor veel mensen staat een vermout gelijk aan een Martini. Een traditionele Martini is een mix van drie delen droge vermout en één deel gin (geserveerd met een olijf op een stokje). De gin wordt tegenwoordig steeds vaker vervangen door wodka. De” Wodka Martini” heeft qua populariteit de “Martini”een flink eind ingehaald.

Martini is te koop bij de slijterij. Het alcoholpercentage ligt rond de 15 en 18%. Een fles Martini is langere tijd houdbaar. Het is bij de wet verboden om sterk alcoholische drank te verkopen aan personen onder de 18 jaar. De winkelier mag bij twijfel met betrekking van de leeftijd van de koper naar een identiteitsbewijs vragen.

Enkele gebruiksvormen van Martini

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met MartiniInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven