Amandellikeur

Hier vertellen wij je alles over amandellikeur. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met amandellikeur.

Gebruik van amandellikeur

Amandellikeur, ook amaretto genoemd, is een zoete likeur (sterke drank) die valt onder de notenlikeuren. Amandellikeuren zijn er in verschillende smaken en worden onder meer gedronken naast de koffie na het diner of als toevoeging bij desserts of ijs. Ook worden amandellikeuren gebruikt in cocktails. De bekendste amaretto is Disaronno; hoewel die niet wordt gemaakt van amandelpitten maar er wel naar smaakt.

Algemene informatie over amandellikeur

Amandellikeuren hebben meestal een alcoholpercentage tussen de 20 en 28 procent en mogen vanwege dit hoge percentage alleen in slijterijen aan personen boven de 21 jaar worden verkocht. Amandellikeur of amaretto wordt gemaakt van gedestilleerd water, alcohol (bijvoorbeerd whisky of brandewijn), suiker, amandelen en/of abrikozen en andere ingrediënten.   Amaretto is een likeur uit Italië, waar ‘amaro’ bitter betekent. Want hoewel amaretto een zoete likeur is, smaakt het ook enigszins bitter. De likeur wordt niet alleen puur gedronken, maar is ook een lekker ingrediënt om mee te mixen. Dit kan bijvoorbeld met koffie, vruchtensappen, cola of andere sterke dranken. Amandellikeur is ook lekker bij ijs, bonbons, in tiramisu en chocolademousse.   Hoewel Disaronno eigenlijk niet van amandelen wordt gemaakt maar van abrikozen en andere ingrediënten (en dus geschikt is voor mensen met een notenallergie), is dit merk een van de bekendste amandellikeuren. De smaak is namelijk wel amandelachtig: zoet en een beetje bitter. Disaronno is te herkennen aan de vierkante glazen fles en kenmerkende dop. De drank werd al in de 16e eeuw gemaakt.   Er zijn ook veel andere merken amandellikeuren, die wel van amandelen worden gemaakt. Een voorbeeld hiervan is Amarguinha, een traditionele likeur van amandelen uit de Algarve in Portugal. De likeur, met een eeuwenoud recept, is één van de meest verkochte likeuren in Portugal, maar ook daarbuiten beroemd als puur drankje en basis voor cocktails.   Amandellikeur is ook zelf te maken. Door aan bijvoorbeeld whisky een mengsel van gehakte amandelen, vanillestokjes en andere kruiden en specerijen toe te voegen, kun je je eigen amandellikeur maken. Dit neemt wel enkele weken in beslag, omdat de smaak in de alcohol moet trekken en het uiteindelijk – door het te zeven - tot een drankje zonder veel ‘stukjes’ moet leiden.

Enkele gebruiksvormen van amandellikeur

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met amandellikeur