Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Champagne

Hier vertellen wij je alles over Champagne. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Champagne.

Gebruik van Champagne

ChampagneChampagne kan op ieder moment van de dag gedronken worden. In de meeste westerse landen nuttigt men Champagne om iets te vieren. Het beste glas om Champagne uit te drinken is de flûte, een tulpvormig glas met dunne wand. Men kan Champagne gewoon zo drinken of mixen in een cocktail. Kir Royale is een bekende cocktail met crème de cassis. Koken met Champagne kan ook heel goed. Het geeft een gerecht een extra glans van luxe. De Champagne kan goed worden toegepast in warme gerechten met vis, kalfsvlees, gevogelte en wild. Ook nagerechten en sorbets zullen extra feestelijk smaken met toevoeging van Champagne.

 • Verschilt per champagnesoortHoudbaarheid
 • Extra brut, brut, sec, demi-sec, doux /Blanc de Blancs, Blanc de Noirs/ rosé/ Millésime /Cuvée prestigeSoorten
 • Alcoholische drankenCategorie
 • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Champagnes

Champagne is een licht mousserende wijn die uit het Champagne gebied in Frankrijk komt. Mousserende wijn die niet uit het Champagnegebied komt, mag niet de naam Champagne hebben. Het vervaardigen van witte mousserende wijn mag ook niet “methode Champenoise” genoemd worden. In plaats hiervan wordt gesproken van “methode traditionelle”.

Champagne wordt voornamelijk gemaakt van blauwe en witte druiven. De enige witte druif die hiervoor geschikt is, is de Chardonnay. De enige twee blauwe druiven die gebruikt worden, zijn de Pinot Noir en de Pinot Meunier. Er is Champagne die alleen van de witte druif wordt gemaakt. Men noemt deze Champagne Blanc de Blancs. Champagne die gemaakt is van uitsluitend de blauwe druiven wordt Blanc de Noirs genoemd. De Fransen beweren dat Dom Pierre Perignon, een Franse monnik uit Hautvillers, de Champagne heeft uitgevonden. Champagne wordt in ieder geval op de methode gemakt zoals het door deze monnik is ontwikkeld: de methode Champenoise. Dom Perignon was keldermeester van de abdij van Hautvillers. De methode bewerkstelligt een gisting in de fles waardoor zich in de fles koolzuur vormt die de wijn bruisend maakt. De soorten Champagne variëren van zeer droog tot zoet, van champagne met een jaartal (deze is vaak langer worden bewaard, tot wel 9 jaar), luxe champagne, en rosé.

U koopt Champagne bij de slijterij. Rond de feestdagen zijn er ook verschillende soorten verkrijgbaar bij de supermarkt. Champagne moet koel bewaard worden. De fles mag niet geschud worden en ze moet uit het zonlicht worden gehouden. Champagnes blijven lang houdbaar indien ze tussen 7 en 12 graden in het donker, horizontaal bewaard worden. Een kelder is een prima bewaarplaats voor Champagne.

Enkele gebruiksvormen van Champagne

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.


Onze laatste recepten met ChampagneInloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
  Meedoen!

  gratis tas

  bij invoer van 5

  eigen recepten!

  Gratis Inschrijven