Gin

Hier vertellen wij je alles over Gin. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Gin.

Gebruik van Gin

Gin wordt vooral gebruikt in cocktails. Een Martini is een mengsel van gin (of wodka) en vermout, afgewerkt met een olijf of een schijfje citroenschil. De droge smaak van gin combineert goed in cocktails met zoete ingrediŽnten. Naast de bekende Gin-tonic zijn andere verfrissende longdrinks: Gin-Bitter Lemon, Gin-Cola en Gin-Jus d'Orange.

  • langere tijdHoudbaarheid
  • Dry Gin, London Dry Gin, Plymouth Gin, Old Tom Gin en andere soortenSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Gin

Gin is een alcoholische drank. Het wordt gemaakt door vergisting van graanbeslag. De toevoeging van jeneverbessen (of sleedoornbessen) geeft de drank een specifieke smaak. Gin smaakt erg droog. Het is daarom een drank die veel wordt gebruikt in cocktails. De sleedoorn gin heeft een zoetere smaak dan de gin die van jeneverbessen is gemaakt.

Gin stamt af van de Nederlandse jenever. De productie van een alcoholische drank met toevoeging van jenever vond al in de Middeleeuwen plaats. De oorsprong van de naam jenever ligt rond 1650. In die tijd zou een arts Franciscus de le BoŽ Sylvius een destillaat gestookt hebben, waaraan hij de naam ?geniŤvre? of ?genova?. Dit is de Franse benaming voor de jeneverbes. De naam veranderde al snel in genever en jenever. De drank werd verkocht in apotheken en gebruikt voor lichamelijke klachten als nieraandoeningen, jicht, maagproblemen en galstenen.

In Engeland heeft de gin een eigen ontwikkeling doorgemaakt. De drank werd populair in Engeland toen de regering besloot zware accijnzen te heffen op alle ingevoerde gedistilleerde dranken. Zo ontstond er een markt voor het graan die niet geschikt was voor het brouwen van bier, maar wel geschikt was voor het brouwen van een destillaat waaraan de jeneverbes werd toegevoegd. Duizenden ginwinkels werden geopend in Engeland. In 1740 was de productie van gin zes keer hoger dan die van bier. Zo werd het uiteindelijk een typisch Brits product. Een van de bekendste merken is Gordon?s Gin. Maar London Dry Gin is ook een bekend merk en deze wordt vooral gebruikt om te mixen.

Er zijn verschillende soorten Gin te onderscheiden. De bekendste is de Dry Gin: een sterk gearomatiseerd distillaat, transparant van kleur en ongezoet zoals de naam al aangeeft. Een andere bekende is de London Dry Gin. Gordon?s London Dry Gin heeft naast de jeneverbes meer smaaktoevoegingen, namelijk korianderzaad, de bast van acacia en kaneel, citroenschillen, zoethout, liswortel, bittere sinaasappelschillen en gember. Old Tom Gin heeft een iets zoetere smaak dan de London Dry Gin, terwijl de Plymouth Dry Gin juist een zwaardere smaak heeft. Maar er zijn tegenwoordig meerdere soorten gin verkrijgbaar. U kunt gin kopen in de slijterij. Indien u gin op een koele donkere plaats bewaart, is zij lang (meerdere jaren) houdbaar. Het alcoholgehalte van gin ligt tussen 38 - 43 Vol%.

Enkele gebruiksvormen van Gin

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Gin