Brandewijn

Hier vertellen wij je alles over Brandewijn. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Brandewijn.

Gebruik van Brandewijn

Brandewijn

Brandewijn wordt puur en vaak met een lepeltje suiker gedronken. Brandewijn moet koel geserveerd worden. ?Boerenjongens?is een klassiek recept waarbij brandewijn een onmisbaar ingrediŽnt is. Het zijn rozijnen die ingemaakt zijn op brandewijn. Brandewijn kan als smaakmaker in warme en koude sauzen gebruikt worden. Het smaakt lekker in de vruchtenbowl. Voor het inmaken van vruchten met brandewijn zijn talloze recepten. Brandewijn smaakt ook goed in de koffie (met een slagroomtoef!)

  • > een jaarHoudbaarheid
  • brandewijn, inmaakbrandewijn en vruchtenbrandewijnSoorten
  • Alcoholische drankenCategorie
  • neeIn te vriezen

Algemene informatie over Brandewijnen

Brandewijn is een alcoholische drank. Het was vroeger in Nederland een goedkope en populaire drank, vooral op het platteland. De naam ?brandewijn?is afkomstig van ?gebrande wijn?. Oorspronkelijk werd de aan bederf onderhavige wijn gedistilleerd om te voorkomen dat de alcohol verloren ging. Men deed dit in Nederland al in de 11e eeuw. Wijn wordt namelijk na verloop van tijd zuur en is dan niet lekker meer. Door distillatie van de wijn kon deze langer bewaard worden. Het destillaat werd: ?Brandewijn?genoemd. Dit distillatieproces is tevens aanleiding geweest tot het stoken van moutwijn. Op dezelfde wijze is ook de ?Brandy?ontstaan en de ?Weinbrand?. Tegenwoordig wordt de Nederlandse Brandewijn niet meer uit wijn gedistilleerd. (In tegenstelling tot Brandy en Weinbrand!). De Nederlandse Brandewijn is tegenwoordig een distillaat van neutrale alcohol. Er zijn verschillende soorten Brandewijn. Deze alcohol wordt gedistilleerd over zuurmakende stoffen en/of vruchten. Zo verleent de perzikpit een karakteristieke geur en smaak aan de Brandewijn. Brandewijn kan een suikergehalte hebben van maximaal 20 gram per liter. Het alcoholpercentage bedraagt minimaal 35%. De drank is kleurloos en is kruidig van smaak. Brandewijn speelt een belangrijke rol bij het maken van advocaat en vruchtenbrandewijnen, zoals de abrikozen-, citroen-, en frambozenbrandewijn. Brandewijn werd vroeger veel gebruikt om vruchten in te maken. Het duurde niet lang, of er werd een inmaakbrandewijn op de markt gebracht. De basis voor inmaakbrandewijn is een brandewijn waaraan per liter minimaal 100 gram suiker is toegevoegd. Daarnaast is er vanille aan toegevoegd. Inmaakbrandewijn bevat ongeveer 28% alcohol. Het alcoholpercentage zal bij het inmaken van vruchten dalen in verband met de toevoeging van vruchtensappen. De alcoholsterkte mag echter niet onder de 15% komen. Dan zal de inmaak verloren gaan door gisting en bederf. De kleur van inmaakbrandewijn is kleurloos of lichtgeel. Door de uitgesproken vanillesmaak wordt inmaakbrandewijn naast het inmaken van vruchten, ook voor consumptie gebruikt.

Enkele gebruiksvormen van Brandewijn

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Brandewijn