Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Sesam allergie

    Sesam (Sesamum indicum) is een plant waarvan de zaden, olie en wortel gebruikt worden voor culinaire en geneeskundige doelen. Oorspronkelijk komt de plant uit Afrika, maar tegenwoordig wordt sesam in alle tropische en subtropische gebieden ter wereld gekweekt. De zaden van sesam bevatten vetzuren, eiwitten, vitamine E en B, nicotinezuur en mineralen (magnesium, calcium en fosfor). Ze bevat tot wel 50 procent sesamolie en 20 procent eiwit. Sesamzaadjes worden gepeld en ongepeld en geroosterd verkocht. Ze worden verwerkt in brood en gebak en gebruikt als smaakmaker in gerechten. Door ze te roosteren, versterkt men de smaak. In Arabische landen is het sesamzaad en sesamolie een geliefd ingrediënt in de keuken. In de Chinese en Japanse keuken wordt sesamolie veel gebruikt om mee te koken.

    De laatste jaren lijken er steeds meer mensen allergisch te reageren op sesam. Sesam allergie komt al langere tijd betrekkelijk veel voor in Australië, West-Europa en Israel. In Engeland lijkt sesam allergie steeds vaker voor te komen. Het komt vooral voor in landen waar sesam in meerdere producten wordt verwerkt. De reden dat de allergie in een land toeneemt, hangt volgens onderzoekers samen met een opkomst van meerdere producten waarin sesam wordt verwerkt en een algemene toename van het aantal personen met allergieën. Opvallend is echter dat er sprake is van een duidelijke toename van deze allergie bij zeer jonge kinderen (jonger dan 2 jaar).




    Allergische reacties op sesamzaad kunnen uiteenlopen van een loopneus, jeuk, tot een ernstige en mogelijk zelfs dodelijke reactie, zoals een anafylactische shock. De reactie bestaat dan uit ademhalingsmoeilijkheden en een zwelling in mond en keel. Sesamzaad wordt onder andere gebruikt in brood, koekjes, zoutjes, crackers en andere bakproducten. De olie van het zaad wordt in soepen en saladedressings gebruikt. Ook in cosmetische producten zoals lippenstift, zalf en bodylotion wordt sesamolie gebruikt.



    Sesamzaad wordt tegenwoordig verwerkt in vele soorten voedingsmiddelen en vaak op onherkenbare wijze. Sesamolie wordt vaak toegevoegd als supplement aan andere plantaardige oliën. Dit wordt niet altijd op het etiket vermeld. En dat terwijl zelfs minuscule spoortjes sesam al een ernstige allergische reactie kunnen uitlokken. Veel mensen met sesam allergie zijn ook allergisch voor zaden en noten. Het is bekend dat sesam vier allergenen bevat. Een allergeen is een stof (eiwit) dat een allergische reactie veroorzaakt. De 7s cicilin-type globuline en het 2S albumine behoren tot een groep allergenen die ook voorkomen in verschillende noten, zonnebloemzaadjes en mosterdzaadjes.

    Lees ook

    • VoedingsvezelsVoedingsvezels
      Voedingsvezels zijn belangrijke voedingsstoffen die vooral nodig zijn voor een goede darmwerking. Ze zijn namelijk essentieel voor de optimale werking van de maag en de d
    • Zelf pasta makenZelf pasta maken
      Zelf verse pasta maken is lekker en leuk. Begin eerst met de eenvoudige soorten, zoals tagliatelle, spaghetti, lasagnebladen. Het recept vind je hier.
    • Everzwijn Everzwijn
      Het everzwijn, ook wel wild zwijn genoemd, valt onder de noemer ‘wild vlees’. Het jachtseizoen loopt van begin juli tot eind januari. Toch is het vlees van ev
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven