Sesam allergie

Sesam (Sesamum indicum) is een plant waarvan de zaden, olie en wortel gebruikt worden voor culinaire en geneeskundige doelen. Oorspronkelijk komt de plant uit Afrika, maar tegenwoordig wordt sesam in alle tropische en subtropische gebieden ter wereld gekweekt. De zaden van sesam bevatten vetzuren, eiwitten, vitamine E en B, nicotinezuur en mineralen (magnesium, calcium en fosfor). Ze bevat tot wel 50 procent sesamolie en 20 procent eiwit. Sesamzaadjes worden gepeld en ongepeld en geroosterd verkocht. Ze worden verwerkt in brood en gebak en gebruikt als smaakmaker in gerechten. Door ze te roosteren, versterkt men de smaak. In Arabische landen is het sesamzaad en sesamolie een geliefd ingrediënt in de keuken. In de Chinese en Japanse keuken wordt sesamolie veel gebruikt om mee te koken.


De laatste jaren lijken er steeds meer mensen allergisch te reageren op sesam. Sesam allergie komt al langere tijd betrekkelijk veel voor in Australië, West-Europa en Israel. In Engeland lijkt sesam allergie steeds vaker voor te komen. Het komt vooral voor in landen waar sesam in meerdere producten wordt verwerkt. De reden dat de allergie in een land toeneemt, hangt volgens onderzoekers samen met een opkomst van meerdere producten waarin sesam wordt verwerkt en een algemene toename van het aantal personen met allergieën. Opvallend is echter dat er sprake is van een duidelijke toename van deze allergie bij zeer jonge kinderen (jonger dan 2 jaar).


Allergische reacties op sesamzaad kunnen uiteenlopen van een loopneus, jeuk, tot een ernstige en mogelijk zelfs dodelijke reactie, zoals een anafylactische shock. De reactie bestaat dan uit ademhalingsmoeilijkheden en een zwelling in mond en keel. Sesamzaad wordt onder andere gebruikt in brood, koekjes, zoutjes, crackers en andere bakproducten. De olie van het zaad wordt in soepen en saladedressings gebruikt. Ook in cosmetische producten zoals lippenstift, zalf en bodylotion wordt sesamolie gebruikt.


Sesamzaad wordt tegenwoordig verwerkt in vele soorten voedingsmiddelen en vaak op onherkenbare wijze. Sesamolie wordt vaak toegevoegd als supplement aan andere plantaardige oliën. Dit wordt niet altijd op het etiket vermeld. En dat terwijl zelfs minuscule spoortjes sesam al een ernstige allergische reactie kunnen uitlokken. Veel mensen met sesam allergie zijn ook allergisch voor zaden en noten. Het is bekend dat sesam vier allergenen bevat. Een allergeen is een stof (eiwit) dat een allergische reactie veroorzaakt. De 7s cicilin-type globuline en het 2S albumine behoren tot een groep allergenen die ook voorkomen in verschillende noten, zonnebloemzaadjes en mosterdzaadjes.


Lees ook