Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord

Sulfiet allergie

    Sulfieten (E nummers 220 tot en met 228) zijn conserveermiddelen. Ze worden gebruikt in verschillende voedingsmiddelen en medicijnen. Ze worden toegevoegd aan producten om ze langer en beter houdbaar te maken. Ook komen ze van nature voor in bepaalde voedingsmiddelen, zoals in gegiste dranken en wijnen.

    Sulfiet allergie komt in ons land niet veel voor. Mensen met astma hebben echter wel meer kans allergisch te reageren op inname of inhalatie van sulfieten. Naar schatting betreft het een aantal van 5 procent van de astmapatiënten met een verhoogd risico. Allergische reacties op sulfiet kunnen van mild tot ernstig zijn. De meest bekende reacties zijn: hartkloppingen, huiduitslag (netelroos) en vochtophoping. Er kunnen echter ook andere verschijnselen optreden, net zoals bij alle andere voedingsallergieën. Een reactie in de meest ernstige vorm is een anafylactische shock. Anafylaxie is een situatie waarin het lichaam in een shock raakt. De bloeddruk daalt sterk, de patiënt krijgt last van benauwdheid en verliest mogelijk het bewustzijn. Personen met een ernstige allergie voor sulfiet zouden een voor sulfiet injecteerbare epinefrine (Epi-Pen) bij zich moeten dragen waarmee zij direct behandeld kunnen worden.




    De etiketteringwetgeving schrijft voor dat sulfieten op de verpakking moeten worden gemeld als er meer dan 10 mg sulfiet per kg of 10 mg per liter in een product zit. Sulfieten worden aan levensmiddelen toegevoegd ter vermindering van bederf door bacteriën en het vertraagt het bruin worden van fruit, groenten en zeevruchten. Daarnaast worden sulfieten gebruikt in het deeg van bevroren taarten en pizza’s om het langer goed te houden.



    Personen met een sulfiet allergie zouden het gebruik van sulfiet moeten vermijden, zeker als het om hoge doseringen gaat (bijvoorbeeld in gedroogde vruchten, limoensap en citroensap uit een flesje, wijn, melasse, zuurkool en druivensappen). Zeer lage hoeveelheden sulfiet komen onder andere voor in de volgende producten: moutazijn, frisdranken, bier, droge soep, bevroren pizza- en taartdeeg, gelatine, kokosnoot, verse kant-en-klare fruitsalade, druiven en sommige koekjes.

    Lees ook

    • KaasKaas
      Kaas wordt gemaakt van melk. Bij het maken van kaas worden de eiwitten, vetten en mineralen in de melk gescheiden van het vocht. Dan wordt er stremsel, zuursel en zout to
    • RundvleesRundvlees
      Met rundvlees wordt het vlees van een rund bedoeld. Het kalf is ook een rund, maar wordt in culinaire kringen apart vermeld vanwege de bijzondere kwaliteiten van het vlee
    • Vis en zeefruitVis en zeefruit
      Vette vis is goed voor je. Er zitten gezonde vetten en omega 3 vetzuren in . Omega 3 heeft een goede invloed op gedrag, bevat zenuwversterkende EPA en DHA vetzuren en dra
Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven