De Oosterse keuken

  1. Wokken
  2. Stomen
  3. Specerijen en kruiden
  4. Lees ook

De Oosterse keuken bestaat uit gerechten die hun oorsprong vinden in landen als Indonesië, Thailand, India, Japan en China. Het zijn vaak kleurrijke gerechten die verrijkt worden met heerlijke aromatische specerijen en geurige kruiden. Tegenwoordig kun je de specifieke kruiden die voor deze keuken gebruikt worden ook goed in Nederland verkrijgen in de supermarkt. Soms moet je ze halen bij de toko die een wat uitgebreider assortiment heeft. De bereidingswijze van de Oosterse gerechten is vaak snel en eenvoudig. Veel gerechten worden immers bereid in de wok of wadjan. Ook worden veel gerechten gestoomd. In Nederland is de Oosterse keuken vooral bekend om de nasi en de bami. Deze gerechten worden echter in het Oosten vaak gebruikt bij het ontbijt.


Wokken

Een ander woord voor wokken is roerbakken. Het is een snelle en gezonde kooktechniek voor de gerechten in de Oosterse keuken. De ingrediënten worden in kleine stukjes gesneden en in een wok gebakken. Een wok is een pan die van oorsprong van plaatstaal is gemaakt. De vorm van de wok is rond en de wanden zijn hoog. Door deze vorm van de pan kun je de ingrediënten gemakkelijk roerbakken. Het voedsel wordt omscheppend op een hoog vuur gaar gemaakt en door deze snelle bereidingswijze houdt het haar frisse kleuren, vitamines en voedingstoffen. Er wordt echter niet alleen gewokt in de Oosterse keuken. Veel gerechten worden gestoomd of gefrituurd.


Stomen


Stomen lijkt op koken. Maar in plaats van het voedsel in de kookvloeistof te bereiden, wordt bij stomen het voedingsmiddel boven de kookvloeistof gelegd.
Stomen is tevens een heel goede manier van gerechten bereiden voor mensen die om wat voor reden dan ook graag magere, maar toch gezonde en smakelijke gerechten willen eten. Ook kun je met geen of weinig zout toe, omdat de natuurlijke smaak van bijvoorbeeld vlees, vis en groente blijft behouden.


Specerijen en kruiden


Basilicum is een kruid wat veel in de Oosterse keuken wordt gebruikt. Dit kruid wordt verkocht in drie soorten, groene, rode en Thaise. Meestal wordt dit kruid als laatste aan het gerecht toegevoegd en het geeft het gerecht een heerlijke aromatische geur en smaak. Een ander sterk aromatisch kruid is de koriander. Deze wordt regelmatig  in de Thaise keuken gebruikt. Vaak wordt kokosmelk als basis voor gerechten gebruikt. Loempiavellen worden gebruikt om er stukjes vis of vlees met groente en rijst of mihoen in te verpakken en vervolgens te stomen, bakken of frituren. Het pittige karakter van de gerechten komt door de pittige pastas van pepers. Soms wordt hiervoor sambal gebruikt. De vissaus is een produkt wat in de Thaise keuken bijna voor alle gerechten wordt gebruikt om het die authentieke Thaise smaak te geven. Er zijn uiteraard veel meer kruiden en specerijen en toevoegingen die in de Oosterse keuken worden gebruikt. Het zijn er teveel om allemaal op te noemen. De Oosterse tafel is meestal uitgebreid gedekt met een aanbod van meerdere soorten gerechten en bijgerechten, aangevuld met bijvoorbeeld kroepoek, seroendeng, en rijst.


Lees ook