De Italiaanse keuken
- De italiaanse maaltijd
- Pizza
- Traditionele kruiden en ingrediënten in de italiaanse keuken
- Italiaans ijs
- Lees ook
De Italiaanse keuken is een populaire keuken en bekend over de hele wereld. In Nederland zijn bepaalde Italiaanse gerechten al helemaal ingeburgerd, zoals de spaghetti, macaroni, lasagne, pizza en tiramisu. De Italiaanse keuken kent een eenvoudige bereiding van de maaltijden. Meestal zijn er maar een paar ingrediënten nodig voor de samenstelling van een gerecht en is de bereiding redelijk makkelijk. Hierdoor blijft de smaak van de bestanddelen in de gerechten goed herkenbaar en het is daarom ook essentieel om vooral verse ingrediënten te gebruiken.
De Italiaanse maaltijd
De Italiaan gebruikt alleen groente en fruit van het seizoen, omdat deze dan op zijn lekkerst zijn. De Italiaanse keuken heeft een aantal klassiekers die bijna iedereen kent, zoals de Risi e bisi uit Venetie, een rijst met jonge doperwtjes en de spaghetti bolognese. En wie kent niet de Italiaanse bereiding van de kalfschenkel in tomatensaus: ossobuco. Een andere bekende Italiaanse klassieker is de cappuccino. Deze wordt in Italië vrijwel alleen in de ochtend gedronken, liefst vergezeld met een cornetto, een zoete croisssant. Het is een favoriet ontbijt bij de Italianen. In Nederland wordt pasta meestal verwerkt in het hoofdgerecht. In Italië is pasta echter veelal een voorgerecht. Je kunt de Italiaanse maaltijd onderverdelen in antipasto. Dat zijn de gesneden vleeswaren en crostini of bruchette (geroosterd brood al dan niet belegd met bijvoorbeeld mozzarella en tomaat en kruiden of ansjovis). Primo piatto zijn de gerechten bestaande uit pasta's of risotto. Dan is er frutta (het verse fruit) en dolce (het ijs, of sorbet of taart/gebak). Italianen beweren overigens dat zij de sorbet, de voorloper op het ijs, hebben uitgevonden.Pizza
In de jaren '60 was de pizza in Italië een snack, bestaande uit een plat stukje deeg met alleen tomatensaus eroverheen. Het werd op de hoek van de straat verkocht aan passanten. Tegenwoordig worden de pizza's rijkelijk belegd. De basis is echter steeds de tomatensaus. De pizza kent tegenwoordig vele soorten, waarbij het opmerkelijk is dat de pizzasoort over het algemeen zijn eigen naam heeft behouden. Zo is de pizza Margherita altijd een pizza met uitsluitend een tomatensaus met kaas. Deze pizza is overigens vernoemd naar koningin Margaretha van Italië.

