De Indiase keuken

  1. Geurige kruiden
  2. Ayurvedische leer
  3. Favoriete indiase gerechten
  4. Het indiase ontbijt
  5. Lees ook

Het hindoeïsme en de islam zijn de twee grootste godsdiensten in India en de verschillen hierin vind je terug in de keuken. Moslims zullen geen varkensvlees eten. Zij beschouwen het varken als een onrein dier. Hindoes zullen geen koe eten. De koe is volgens het hindoeïsme immers een heilig dier. De meeste Indiase komen tegemoet aan beide godsdiensten. Veel Indiase gerechten zijn namelijk vegetarisch. Het hoofdbestanddeel van deze keuken bestaan uit koolhydraten zoals pandanrijst en basmatirijst, witte of zilvervliesrijst, alsook aardappelen en brood.


Geurige kruiden

Typisch voor de Indiase keuken zijn de geurige en kleurrijke specerijen en verse kruiden die een uitgesproken smaak geven aan de vele gerechten. Iedere streek heeft zijn eigen kruidenmengsel die garam masala wordt genoemd. Het zijn vaak familierecepten die van moeder door dochter worden overgenomen. Het bakken van het voedsel gebeurt in beperkte mate in ghee (geklaarde boter), olijfolie, pindaolie, sesamolie, kokosolie en mosterdolie. Omdat de keuken voor het merendeel vegetarisch is, zorgen peulvruchten en kaas voor de nodige proteïnen. India ken geen meer-gangen-diners. Alle gerechten worden tegelijkertijd geserveerd.


Ayurvedische leer

Veel Indiase gerechten zijn gebaseerd op de oude ayurvedische gezondheidsleer, uit heilige boeken van de hindoes. Volgens deze leer worden lichaamssappen beïnvloed door zoute, zure, zoete, bittere, pikante en samentrekkende ingrediënten beïnvloed.  Een maaltijd dient in al deze elementen te voorzien. Verder gelden er allerlei voorschriften voor de reinheid van de keuken.  Voordat de maaltijd bereid kan worden dient men eerst een bad te nemen, en men moet schone kleren aantrekken. De keuken is onderverdeeld in een gedeelte voor het bereiden van de gerechten en een ander deel is bestemd voor de voorraadkastjes en pannen. Krisha aanhangers zijn vegetariërs. Zij bereiden het voedsel vanuit deze ayurvedische leer. Zij zien iedere vorm van leven als heilig en het doden van onschuldige dieren zien zij als een grove schending van Gods wetten. Men eet in India met de rechterhand. Omdat de linkerhand als onrein wordt beschouwd zal deze het eten nooit aanraken.


Favoriete Indiase gerechten

Kip Tandoori is een heel bekend gerecht uit de Indiase keuken. De Tandoori saus wordt al duizenden jaren in India gebruikt. De saus wordt bereid met yoghurt, gember, knoflook, peper, komijn en garam masala. De garam masala bestaat hierbij in ieder geval uit een kruidenmengsel van kardemom, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. De kip wordt eerst gemarineerd in de Tandoori saus. Daarna wordt de kip met veel ui in een oven gebakken (of gegrild). De kip wordt opgediend met rijst.  Kip Tikka wordt op dezelfde wijze bereid, alleen worden de botjes van de kip verwijderd. Voor dit gerecht gebruikt men de kipfilet.

Het Indiase ontbijt

Een populair ontbijt uit India is Idiyappam. Dit ontbijt wordt gemaakt van rijstbloem. Een lepel rijstbloem wordt met heet water, ghee en zout gemengd. Dit wordt gekneed tot een deegmassa. Er wordt een speciale zeef hiervoor gebruikt om er slierten van te maken. Nu wordt het vijf tot tien minuten gekookt, met soms een kokosnoot erbij voor de smaak.


Lees ook