-
Onlangs gelezen in een krant over jam maken van rozenbottel dat de hondsroos bijvoorbeeld, met zijn langwerpige rode vruchten zijn te vinden langs bosranden, in heggen en struikgewas.
Harry Boers gaf dit recept 4/5 sterren
-
De rozenbottels koken en dan door de sapcentrifuge is dat een optie?
Ik doe dat ook bij vlierbessen (ongekookt)de pitjes blijven dan achter.
Van wie mag ik een reactie verwachten?
Cor Theunissen gaf dit recept 5/5 sterren
-
Jammie, lekkere jam hoor!
Bezoeker gaf dit recept 5/5 sterren
-
Van welke (klim) rozen kun je de rozenbottels gebruiken voor de jam?
Want dat kan ik nergens vinden. Ik zelf heb klimroos new dawn geurend.
En enkele andere grote en kleine klimrozen in verschillende kleuren.
En ook rozenstruiken. Waarvan ik helaas de naam niet meer weet.
Of kan men van alle klim en rozen struiken de bottels gebruiken?
Patricia de Ruijter gaf dit recept 5/5 sterren
-
Ik zet de rozenbottels altijd met weinig water op en haal ze dan door de roerzeef, alle pitjes weg en heerlijke jam!
Charlotte gaf dit recept 5/5 sterren
-
Het schillen van rozenbottels die rond en een beetje plat zijn, is goed te doen. Bij de kleine langwerpige lijkt me het moeilijk.
Zo gaat het snel: snijd het steeltje er af en de kroon. Snijd dan in drie etappes het vruchtvlees weg, maar laat een beetje achter opdat de pitjes niet losschieten en samen een geheel blijven.
Begin aan de zijkant te schillen en ga rond. Dan de onderkant er af en dan het topje.
Bij het toevoegen van suiker kan je steeds wat proeven of het genoeg is. Het hoeft niet zoet te worden. Wat citroen erin, sap of geraspte schil, is lekker fris.
Bezoeker gaf dit recept 5/5 sterren
-
"Het beste is om rozenbottels te gebruiken waar al een keer de vorst overheen is gegaan."
Helpt het in dat opzicht dan ook om de rozenbottels een nachtje in de vriezer te bewaren?
Bezoeker gaf dit recept 5/5 sterren
-
Door veel water bij de bottels te doen, komen de pitjes naar boven drijven.
De jam van dit recept zorgt verder voor een dunne jam. Door de bottels vooraf van de pitjes te ontdoen (rotwerk) krijg je een vollere jam met stukjes schil.
Bezoeker gaf dit recept 5/5 sterren