Wij gebruiken cookies o.a. om de website te analyseren en te verbeteren, voor social media en om er voor te zorgen dat je relevante advertenties ziet. Je geeft, door gebruik te blijven maken van deze website of door op akkoord te drukken, aan akkoord te zijn met het gebruik van cookies op deze site. Akkoord
Rozenbotteljam recept
Rozenbotteljam recept

Rozenbotteljam


Ingrediënten


35

Bereidingswijze


Het maken van de jam is een werkje voor de nadagen van het jaar. Het beste is om rozenbottels te gebruiken waar al een keer de vorst overheen is gegaan. Ze zijn dan wat minder hard en zoeter. Ontdoe de bottels van de kleine uitsteeksels en zet ze met ruim koud water op het het vuur. Zodra het water gaat koken de pan op het kleinste vuur plaatsen en daar nog ruim een uur laten staan. Zeef de kokende bottels, beetje voor beetje, door een vrij grove zeef. Eventueel helpen met de bolle kant van een lepel. Verdun de moes met iets van het kookwater, kook de massa nog een kwartier. Zeef de bottelmassa nogmaals door een fijnere zeef en weeg de moes. Doe de moes terug in een schone pan met per kilo moes 600 gram basterdsuiker. Laat de jam nog een half uur op een zeer klein vuur koken. Roer er na een kwartier de zeer klein gesneden schil van een of twee citroenen door. Doe de jam direkt over in potten. In plaats van alle suiker te gebruiken kunt u deze gedeeltelijk vervangen door honing.

Allergenen Informatie

Voor dit rozenbotteljam recept heeft MijnReceptenboek.nl uitgebreide allergenen informatie beschikbaar. Heeft u last van een allergie? Bekijk dan de allergeneninformatie.

Recensies


Het recept Rozenbotteljam heeft een gemiddelde waardering gekregen van 9.8 / 10 in 8 recensies

  • Onlangs gelezen in een krant over jam maken van rozenbottel dat de hondsroos bijvoorbeeld, met zijn langwerpige rode vruchten zijn te vinden langs bosranden, in heggen en struikgewas.
    Harry Boers gaf dit recept op 21 november 2015 4 uit 5 sterren
  • De rozenbottels koken en dan door de sapcentrifuge is dat een optie? Ik doe dat ook bij vlierbessen (ongekookt)de pitjes blijven dan achter. Van wie mag ik een reactie verwachten?
    Cor Theunissen gaf dit recept op 4 oktober 2013 5 uit 5 sterren
  • Jammie, lekkere jam hoor!
    Bezoeker gaf dit recept op 15 juni 2013 5 uit 5 sterren
  • Van welke (klim) rozen kun je de rozenbottels gebruiken voor de jam? Want dat kan ik nergens vinden. Ik zelf heb klimroos new dawn geurend. En enkele andere grote en kleine klimrozen in verschillend... Lees reactie
    Patricia de Ruijter gaf dit recept op 9 augustus 2012 5 uit 5 sterren
  • Ik zet de rozenbottels altijd met weinig water op en haal ze dan door de roerzeef, alle pitjes weg en heerlijke jam!
    Charlotte gaf dit recept op 5 augustus 2012 5 uit 5 sterren
  • Het schillen van rozenbottels die rond en een beetje plat zijn, is goed te doen. Bij de kleine langwerpige lijkt me het moeilijk. Zo gaat het snel: snijd het steeltje er af en de kroon. Snijd dan i... Lees reactie
    Bezoeker gaf dit recept op 2 oktober 2011 5 uit 5 sterren
  • "Het beste is om rozenbottels te gebruiken waar al een keer de vorst overheen is gegaan." Helpt het in dat opzicht dan ook om de rozenbottels een nachtje in de vriezer te bewaren?
    Bezoeker gaf dit recept op 21 augustus 2011 5 uit 5 sterren
  • Door veel water bij de bottels te doen, komen de pitjes naar boven drijven. De jam van dit recept zorgt verder voor een dunne jam. Door de bottels vooraf van de pitjes te ontdoen (rotwerk) krijg je ... Lees reactie
    Bezoeker gaf dit recept op 30 juli 2011 5 uit 5 sterren
Zelf een recensie plaatsen

Inloggen
Gebruikersnaam
Wachtwoord
Kookwekker(s)
    Meedoen!

    gratis tas

    bij invoer van 5

    eigen recepten!

    Gratis Inschrijven