Schelvis

Hier vertellen wij je alles over Schelvis. Het gebruik en handige weetjes en natuurlijk zoals je van ons gewend bent de lekkerste recepten met Schelvis.

Gebruik van Schelvis

Het vlees van schelvis heeft een stevige structuur. De filets lenen zich goed om te bakken, koken, braden, stoven en grillen. Kruid de vis met viskruiden en bak vervolgens de schelvis in een braadpan met boter of (beter) olijfolie op een hoog vuur aan en zet het vuur daarna direct lager. Bak hem 5 tot 10 minuten mooi bruin. De exacte baktijd hangt af van de grootte van de vis. Laat de olie of het braadvet goed heet worden voordat je de vis er in legt, anders neemt de vis teveel vet op. Voor het bakken van een hele schelvis verwijder je eerst de kop. Snijd de vis in de lengte doormidden en verwijder graat, staart en vinnen. Bak de twee helften zoals hierboven beschreven. Gebakken schelvis combineert goed met gebakken aardappelen en gekookte zomerworteltjes. De Engelsen serveren hem graag met frieten. Gestoofde schelvis smaakt goed met een mosterdsaus. Serveer hem met gekookte aardappelen met een botersaus of aardappelpuree. Je stooft schelvis door hem in een klein laagje water met een snufje zout en een scheutje azijn te leggen. Breng dit aan de kook en stoof de vis in 4 tot 8 minuten gaar. De exacte lengte van de kooktijd hangt af van de grootte van de filets. In Engeland zie je (gerookte) schelvis bijna overal op de menukaart staan. In Engeland noemen ze het een haddock. De filets van schelvis worden ook veel gebruikt voor het maken van vissoep.

  • Melanogrammus aeglefinusLatijnse naam
  • 1 dag (koelkast) 2 tot 3 maanden (vriezer)Houdbaarheid
  • visfilets, hele vis, leverSoorten
  • ZoutwatervissenCategorie
  • jaIn te vriezen

Algemene informatie over Schelvissen

Schelvis komt vooral voor in de noordelijke Atlantische Oceaan en behoort tot de groep kabeljauwachtigen. Het vlees van de vis is iets zachter van structuur en hij is iets kleiner dan de kabeljauw. Het is een betrekkelijk goedkope vissoort. De aanvoertijd ligt tussen oktober en februari maar de vis is het hele jaar door verkrijgbaar. Schelvis wordt voornamelijk als visfilet verkocht, maar ook verwerkt tot klip- of stokvis. De lever wordt gezien als delicatesse. Het bevat niet minder dan 44 procent gezond vet. Schelvis is een magere vissoort. De lever van de vis bevat wel veel onverzadigde vetten. Deze zijn gunstig voor de hart- en bloedvaten en hebben een cholesterolverlagende werking. Het is gezond om een tot twee keer per week vis op het menu te zetten. Het geldt eigenlijk voor alle vis, dat je hem het beste consumeert op de dag van aankoop. In de koelkast is schelvis nog 1 dag te bewaren, bij voorkeur op een laag ijs. Invriezen is ook mogelijk. Als je de vis invriest op de dag van aankoop, is hij nog twee tot drie maanden houdbaar. Op voorverpakte vis staat de houdbaarheidsdatum op het etiket, maar ook dan is het advies hem op de dag van aankoop op te eten.

Enkele gebruiksvormen van Schelvis

Klik op de titel om recepten te zoeken met betreffende gebruiksvorm.

Onze laatste recepten met Schelvis